Mål 6 i Agenda 2030 handlar om att säkerställa tillgången till och en hållbar förvaltning av vatten och sanitet för alla. Mål 12 i Agenda 2030 handlar om att säkerställa hållbara konsumtions-och produktionsmönster.

Att arbeta för de 17 målen i Agenda 2030 är något vi lovat varandra genom våra demokratiskt valda politiker. Ett av vår tids farligaste miljögifter är ämnen som går under beteckningen PFAS. De finns i stekpannor, köksredskap, smink, kläder, möbler, skidvalla, matförpackningar, brandskum och en massa annat. De är alla skapade för att stöta bort smuts, fett och vatten. Idag finns över 4 700 olika PFAS ämnen på marknaden.

Bland de risker som är hittade via populationsstudier är sämre vaccinsvar hos barn, leverskador, förhöjda blodfetter, tarmsjukdomar och sköldkörtelrubbningar. PFOS och PFOA är även misstänkt cancerframkallande och tros ha negativa effekter på reproduktionsförmågan.

PFAS står för per– och polyfluorerade alkylsubstanser, och högfluorerade ämnen.

Vi får i oss dessa ämnen genom föroreningar i mat och vatten. Föroreningen till naturen sker vid tillverkning av produkterna (ex; teflon) användning av produkter (skidvalla och skönhetsprodukter) och när produkterna blir avfall.

Det finns fortfarande mycket forskning kvar att göra om högfluorerade ämnen, men de är praktiskt taget inte nedbrytningsbara i vår miljö. Effektiva reningsmetoder saknas även för den här typen av ämnen.

Närmare trehundra forskare menar att PFAS måste bort. Ett av problemen inom EU är att det inte går att förbjuda grupper av ämnen och med över 4 700 ämnen i gruppen har lagstiftningen svårt att hänga med industrins utveckling av nya ämnen. När sedan stora ekonomiska intressen lobbar för att fortsätta att tjäna pengar på PFAS ämnen är det upp till oss att sätta press genom att bland annat efterfråga PFAS- fria produkter. Våra barn och barnbarn kommer att må bättre av det.

Skylten finns vid den för barnfamiljer kända ¨tomteskogen¨.