Margareta Barabash gladde våra granskande hjärtan på Correns ledarsida i förra veckan. Hon stärkte oss i vår strävan att stå upp för demokratin och alltid fråga efter sanningen. I sin ledarkrönika skriver hon som underrubrik:

”Politiska journalister borde granska riksmakten hårdare”, och där lägger vi till orden ” även regional- och kommunalmakten”. Hon pekar bland annat på att den så kallade skjutjärnsjournalistikens tid är förbi. Numera ställs det sällan tuffa frågor till makthavare och beslutsfattare som sitter på olika höga positioner i samhället. De stora och viktiga frågorna glider lätt undan då den grävande journalistiken alltmer tynar bort i den regionala och lokala pressen. De tunga frågorna undviks, men de små frågorna som en politikers snedsteg i ungdomsåren, kan fylla tidningssidorna i veckor.

Ofta skyddar sig politikerna med en pressekreterare som elegant lärt sig att glida undan de viktiga frågorna. Det är frågor som Vi Granskar tar upp men som sällan eller aldrig kommenteras av makthavarna, förutom i en del tidningsartiklar av arten ” det-var-inte-jag- som-tog-beslutet”.

Vi Granskar tackar Margareta Barabash för draghjälpen men vill på samma gång varna för det som hänt och som händer i mediavärlden och som gäller mediakoncentrationen där tidigare konkurrerande media numera finns under ett tak. Går vi till vårt eget län och vår egen kommun, Motala, så är det NTM ( Norrköping Tidningar Media) som äger det fria ordet. Alla lokala dagstidningar i länet ägs nämligen av samma koncern. Förr påpekade alltid tidningsledningarna att det var viktigt att det fanns journalistisk konkurrens.

I Motala fanns, för inte så länge sedan, Motala Tidning, Östgöta Correspondenten och Östgöten, vilka ägdes av olika bolag. Cirka 25 journalister fanns på de tre tidningarna. Numera går alla under samma flagg och konkurrensen är noll, vilket ger en form av slapphet i grävandet.

Det kan nämnas att NTM idag även äger Norrköpings Tidningar, Folkbladet samt ytterligare 14 dagstidningar i landet. Vilket visar att de är en av landets största mediakoncerner. Att det ofta är samma artiklar i alla tidningar får väl räknas som en besparingsåtgärd.

Vi Granskars lilla redaktion om fem obetalda medarbetare gräver oförtrutet vidare i vår strävan att ge medborgarna den sanna bilden av vad som händer och beslutas i vår kommun.