När vi Granskar under hösten 2019 två gånger besökte MVT och presenterade vad vi kommit fram till om affären Skogsborg trodde vi lite naivt att journalistiken fortfarande hade en plats i lokalsamhället. När nu MVT efter nästan 2,5 år väljer att skriva om eländet beror det inte på redaktionell ledtid, utan nog snarare på en liten signal ovanifrån. Det går väl inte längre att låtsas att granskningen av makten inte är satt på undantag i förhållande till kommersiella intressen. Vi välkomnar givetvis att det äntligen görs och hoppas på att den undersökande journalistiken har en framtid. Avsaknaden är ett av de allvarligaste hoten mot den demokrati vi försöker försvara. Vi Granskar uppmuntrar alla initiativ till granskning av den politiska och ekonomiska makten.

I den unika undersökning som Journalistförbundet och Stockholms Universitet presenterade i höstas konstaterades följande:

Endast var tionde journalist anser att produktionskraven är förenliga med att kunna genomföra grävprojekt.

Ytterst få journalister får avgörande fortbildning i de grävmetoder som digitaliseringen kräver.

Mer än hälften av de svarande uppger att de inte fick någon journalistisk vidareutbildning alls under undersökningsåret 2019.

Många journalister, framförallt frilansare, måste arbeta obetalt när de gör research för grävjobb.

Två tredjedelar av journalisterna anser att såväl offentlighetsprincipen som sekretessbestämmelserna tillämpas felaktigt av tjänstemän i offentlig förvaltning, vilket förhindrar att för allmänheten relevanta uppgifter lämnas ut.

Om du är intresserad av att läsa mer om alla turer i Skogsborgsaffären finns en länk till en sammanfattning av Vi Granskar nedan.