2019 01 15 sammanträder kommunstyrelsens arbetsutskott i Motala och tar där beslut om försäljningen av vandrarhemmet Skogsborg.

2019 02 12 begär Motala Kommun in anbud på mäklartjänsten som avser försäljningen av Skogsborg.

2019 02 14 bildas i Norrköping Latoma AB av en av de personer som kommer att köpa Skogsborg. I bolaget som skall äga och förvalta fastigheter sitter ytterligare en person. Simsalabim! Motala – Alatom – Latoma.

2019 02 22 är anbudsgivningen på mäklartjänsten som avser försäljningen av Skogsborg klar. Vinnande anbud av lokal mäklare är på 7 900 kr + moms. Nu vet alla fastighetsägare i Motala vad det kostar att sälja en fastighet. Den lokala mäklarbranschen bävar.

2019 03 11 Simsalabim! Den här dagen bildas ytterligare två bolag i Norrköping av samma personer som bildade Latoma AB. Latoma Norrköping Fastigheter AB och Latoma 1 i Norrköping AB. Byggverksamhet och ägande av fastigheter står på programmet.

2019 04 10. Anbudsförfarandet på Skogsborg börjar. Sammanlagt finns 10 anbudsgivare med och första budet lyder på 5 000 000kr. De slutliga köparna hoppar på den 29/4 och deras första bud är 8 100 000kr.

2019 05 02 bildas i Norrköping Motala Badbyxan 1. Den nionde Maj kl 13:40 lämnas slutbudet på 14 400 000kr.

2019 05 15 skriver Motalas dåvarande kommunalråd tillsammans med vice kommunchefen på ett köpekontrakt med Motala Badbyxan 1 AB. Köpekontraktet villkoras av att köpet beslutas i kommunfullmäktige senast 2019 08 30. Handpenning har betalats av köparna med 1 000 000kr den 13:e och 440 000kr den 14:e till mäklarens klientmedelskonto. Det skall nu finnas en riskanalys och en bakgrundskontroll av köparna hos mäklaren. Något som för övrigt skall sparas i fem år för att garantera rättssäkerheten.

2019 05 20 föreslår Kommunledningsförvaltningen Samhällsbyggnad i en tjänsteskrivelse att Fastigheten Badbyxan 1 försäljes till Motala Badbyxan 1 AB. I tjänsteskrivelsen nämns att ägarna till bolaget bedriver verksamhet i Norrköping. Inga övriga detaljer om köparna framkommer. I kommunstyrelsemötet 2019 05 27 ställer ordföranden proposition på bifallsyrkanden och finner bifallsyrkandet taget. I protokollet finns inga ytterligare uppgifter om köparna. På morgonen 2019 05 24 har chefredaktören på MVT fått veta att det är ett nybildat bolag som köpt Skogsborg för 14 400 000kr.

2019 06 10 hålls en utflykt till Godegårds skola. Det är kommunfullmäktige som förlägger sitt sammanträde dit. Där ställs under allmänhetens frågor några frågor om Skogsborgsaffärens frågetecken. Oppositionen lyckas få till en minoritetsåterremiss på grund av otillräckliga svar om köparnas ekonomi och den framtida verksamheten på Skogsborg.

2019 06 18. Det är kommunstyrelsemöte i Motala. På mötet presenteras kompletterande information om köparna till Skogsborg. Det är ingen riskanalys eller bakgrundskontroll. Ej heller någon affärsplan med marknadsplan, budget och finansieringsanalys. Det kommunstyrelsen lämnar som beslutsunderlag inför nästa kommunfullmäktige är ett odaterat litet dokument från en av köparna kallat ¨Lite kort om oss¨. Där framgår att köparna är 4 personer från Norrköping med erfarenhet av att driva olika affärsverksamheter sedan många år. De framhåller att de är vana vid att driva restaurang och gatukök samt att sälja godis. Sedan en tid driver de även en glasskiosk i Norrköping. De sysselsätter främst ungdomar i sina verksamheter och vill även göra det på Skogsborg. På sikt vill de utveckla verksamheten och kunna ha öppet året runt.

Ovanstående är den kompletterande information som finns att tillgå för kommunfullmäktiges ledamöter inför beslutet om Skogsborgs framtid.

2019 08 12. Det råder sensommar i Varamon. Glassförsäljningen rullar på i regi av Motala Badbyxan 1 i kiosken man fått arrendera av kommunen för en symbolisk summa av en krona. Den här dagen träffar kommunalrådet och vice kommunchefen en representant från en lokal förening med många medlemmar. På mötet presenterades ett alternativt förslag till drift av Skogsborg med tillhörande budget. ¨Jag hade tagit detta alla dagar i veckan om jag inte hade tagit i hand på affären¨, säger kommunalrådet. På frågan om inte kommunen var orolig för var pengarna kom ifrån säger kommunalrådet: ¨Det bryr jag mig inte om. Så länge vi inte får dem i en påse.¨ Föreningsrepresentantens haka blir här lite längre. Vid tillfället verkade vice kommunchefen vara av samma åsikt som kommunalrådet. Någon avvikande mening framfördes ej. Ordet ¨jag¨ används i svaren på hur kommunen ser på affären. Föreningsrepresentantens haka har svårt att återta sin ursprungliga position.

Vi har nu en kommunledning med ett ansvarigt kommunalråd och en ansvarig tjänsteman som båda troligen tagit i hand på en affär som ej ännu är godkänd i den politiska processen och som samtidigt uttalar en åsikt som går stick i stäv med samtliga politiska partiers åsikt om hur förhållandet till gällande lagstiftning borde vara. De som köpte glass av ungdomar på Skogsborg såg säkert en hägring i värmen på stranden. Vid tillfället var Badbyxan 1 nämligen ej registrerad för moms eller som arbetsgivare.

2019 08 25. Det är dagen före kommunfullmäktiges möte. Hemma hos Jan Hammarstrand, en liberal politiker, träffas Gösta Blohm, Jan Hammarstrand och Stefan Saleteg. Jan har tidigare bett om hjälp med att försöka förstå Skogsborgsaffären. Gösta Blohm och Thomas Strömbäck har den 14:e sammanställt och till samtliga fullmäktigeledamöter skickat upplysningar om köparna. Det står snart klart att de alla tre har samma uppfattning och den grundar sig på följande: Det finns med rådande förutsättningar ingen affärsmässig kalkyl som är rimlig med det betalade priset för verksamheten. Köparen är ett nybildat aktiebolag utan tillgångar. Ägarna till bolaget har vid kontroll av inkomst av tjänst, inkomst av näringsverksamhet och inkomst av kapital ingen möjlighet att finansiera köpet. De redovisningar tillsammans med revisionsrapporter som föreligger om deras verksamheter väcker ett antal frågor. Med lite insikt om kreditmarknaden förstår de alla tre att villkoren för att belåna näringsfastigheten hos en seriös aktör inte föreligger.

De bestämmer sig för att kontakta en politisk sekreterare i Liberalerna för att be honom få till stånd en uppskjutning av beslutet. Jan meddelar att han kommer att rösta nej om frågan kommer upp i kommunfullmäktige dagen därpå. Den politiske sekreteraren känner även han oro och lovar att kontakta kommunalrådet med farhågorna omgående. Senare framkommer det att två poliser även besökt kommunen för att varna för den här affären.

2019 08 26. Det är dagen för kommunfullmäktigemötet. Kl 06: 48 skickas ett mail från kommunalrådet till den liberale politiske sekreteraren. Där beskriver kommunalrådet att ärendet inte kan lyftas ut eftersom kommunen riskerar skadestånd. Alternativen han ser är att rösta nej eller lägga ned sin röst. Sedan följer: ¨De som ev röstar nej får själva svara på varför och därmed också riskera anmälan om förtal. Jag har ägnat mycket tid åt fakta i detta, o för mig gäller fakta, det finns många personer som flyger under radarn o håller sig inom gränser för att inte åka dit, Sveriges lag fungerar som så att man är fri tills man står dömd.¨  Mailet förstärker avsevärt Jan Hammarstrands övertygelse att rösta nej.

Vi har nu i Motala ett kommunalråd som innan en demokratisk omröstning skriftligt uttalar ett, om än förtäckt, hot om politikerna röstar på ett visst sätt. Det lär bli många risker för förtalsmål i svenska domstolar om en röst i beslutande församlingar får sådana konsekvenser.

2019 08 26. På Kommunfullmäktigemötet flyttas beslutet om Skogsborg fram på dagordningen. En representant för säljarna är nämligen med kort varsel inbjuden av kommunalrådet. På frågan om finansieringen meddelade köparens representant att det både fanns egna medel och att investmentbolag, banker och ALMI var intresserade. Dock fanns ingen finansiering klar för köpet. Flera talare hade tidigare välkomnat de nya entreprenörerna och ifrågasatt de frågor om deras ekonomi som uttalades av både oppositionen och allmänheten . Någon talare till och med skämdes å Motolabornas vägnar för frågorna. Efter votering blev det kramar och handslag. Bostadsstiftelsen Platens ordförande sträckte sig så långt som att kalla  beslutet ¨världens åttonde underverk¨ och att ¨Motala behöver sådana som ni¨. Omröstningen utföll enligt följande: Av alliansens ledamöter röstar 24 ja, 2 lägger ner sin röst och 1 röstar nej. SD:s 6 ledamöter röstar ja och oppositionens alla 23 ledamöter röstar nej. Skogsborg är nu sålt med tillträde 2019 10 01.

2019 09 06. Riskerar anmälan för förtal……. Orden har ännu inte trängt in hos oss fem chockade som träffas hemma hos Jan Hammarstrand knappt två veckor efter omröstningen om Skogsborg i kommunfullmäktige. Ett demokratiskt valt kommunalråd hotar skriftligt inför en omröstning i en demokratisk församling. Det torde vara unikt även i Motala som sett det mesta i konstigt beteende från de styrande. Vid träffen diskuterar vi med Anette Holmkvist, journalist på Aftonbladet som håller på med en artikel om kommunernas ansträngda ekonomi. Hon tvivlar på vad vi berättar och vi bestämmer träff på plats i Motala.

2019 09 10. Ett kvitto på en korv för tjugo kronor avslöjar att organisationsnumret tillhör Badbyxan. Korven är inköpt i Juli i kiosken vid Skogsborg och vid kontroll med skatteverket saknas både registreringen för moms och F-skatt. Någon arbetsgivare är man tydligen ej heller. De korvätande privatspanarna funderar på att skicka in momsen själva. Förslaget röstas ned.

2019 09 16 Aftonbladet är i Motala och gör ett reportage med en del bilder tagna ute vid Varamostranden med vandrarhemmet i bakgrunden. Fokus ligger där på de uttalanden som kommunalrådet yttrat om affären vid flera tillfällen. Vid en vindpinad Varamostrand intervjuas Jan Hammarstrand och det som senare skall komma i Aftonbladet TV spelas in. Vid vandrarhemmet förbereds de nya ägarnas tillträde med bland annat uppsättning av staket.

2019 09 24 Nu är Motalas tuffa ekonomi ute i rikspressen och Anette Holmkvist på Aftonbladet och andra rikstidningar skriver om kommunalrådets ¨groda¨ om  de filtar till de äldre som upprört så många Motalabor. Flera får uttala sig i Aftonbladet och även TV tar upp sparbetinget som skall sänka temperaturen i kommunens lokaler. Kommunalrådet menar att Motala levt över sina tillgångar i många år och behöver spara. Dock skall de gamla värnas och inte behöva frysa. De kan till exempel ha filtar.

2019 10 01. Köpebrevet om Skogsborg skrivs på och slutlikviden betalas till kommunen. Inbetalningen sekretessbeläggs enligt 31 kap 16§ i offentlighets och sekretesslagen. Enligt lagen är det sekretess om det kan misstänkas att ¨enskild lider skada om uppgiften röjs¨.

2019 10 07 Anette Holmkvist konfronterar Motalas kommunalråd om det mail som skickades inför omröstningen om Skogsborg. Kommunalrådet är övertygad att kommunen har gjort vad som krävs för att affären gått rätt till. Det mail som Anette nämner minns inte kommunalrådet. När Anette läser upp det återkommer minnet och han har ingen aning om varför han nämnt förtal. Det är fel av mig i så fall, säger kommunalrådet, som dock står för det första i mailet och som avser att var och en får stå för vad man anklagar någon för. Det var aldrig hans avsikt att mailet skulle nå fler personer än den politiske sekreteraren. En uppgift som kommer till Anette efter att kommunalrådet fått lite betänketid. Jan Hammarstrand upplever det som ett hot och ett försök att påverka en demokratisk process på ett otillbörligt sätt.

2019 10 10 har kommunalrådets koleriska sidor gjort sig påminda i kommunhuset. Jan Hammarstrand blir kallad till kommunen av kommunstyrelsens vice ordförande (liberal), som även han visar på sina koleriska talanger och anklagar Jan Hammarstrand för att vara illojal mot Alliansen. Jan tycker att maken till ryggradslöst beteende sällan skådats och lämnar omedelbart sina politiska uppdrag.

2019 10 15 Anette från Aftonbladet är i Norrköping för att leta efter köparna till Skogsborg. Hon misslyckas, men får på telefon tag på en av köparna som hävdar att han har hundra procent rent mjöl i påsen och lånat på bank till affären. Banken har enligt en av köparna gjort sedvanlig kreditkontroll på ägarna och dess bolag.

2019 10 28 Artikeln om Skogsborgsaffären är på Aftonbladets nätbilaga och Aftonbladet TV. Efter några dagar råder åter friden i Motala. På Skogsborg börjar postlådan att bli full. Vid kontroll med turistföreningen verkar de inte veta något om verksamheten som tidigare funnits på turistföreningens hemsida. På kommunens hemsidor saknas även boendealternativet.

2019 11 20 besöker Gösta Blohm, Jan Hammarstrand och Stefan Saleteg MVT för att presentera den offentliga information de har om köparna till Skogsborg samt vad som tidigare hänt i affären. Skriftlig information lämnas över. Besökarna möts av ett relativt ljumt intresse från mottagande journalist som pratade om bristande resurser, men tyckte att de skulle fortsätta att informera om mer uppgifter dök upp. Kommunalrådet var sedan några veckor gripen och anklagad för brott. Men det är en annan historia.

2019 12 10 besöker återigen Gösta Blohm, Jan Hammarstrand och Stefan Saleteg MVT för att höra hur det blir med skrivandet. Samma kväll besöker Jan och Stefan den liberala fullmäktigegruppen. Fyra personer inklusive ställföreträdande kommunalrådet dyker upp och får en genomgång av vad som kommit fram om Skogsborgsaffären. Det visar sig att alla litat på kommunalrådet, till och med polisbesöket och varningen viftades bort av kommunalrådet, som tillsammans med vice kommunchefen träffat poliserna. Kommunalrådet hade förklarat besöket med att det bara var generell information om ekonomisk brottslighet som poliserna informerat om ( vilket det inte var). På julafton är det sju månader sedan MVT fick information om vilka som skrivit under köpekontraktet på Skogsborg.

2020 02 07 Efter att MVT har publicerat två helsidor, där vårt kommunalråd oemotsagd fått ge sin syn på sin situation inifrån häktet, skriver vi en insändare. Där ifrågasätter vi de journalistiska överväganden som ligger bakom att en brottsling på ett familjärt sätt får uttrycka sig över två helsidor i den lokala pressen. MVT svarar med att ändra rubrik på insändaren, och med en stor artikel   försvara sin egen publicering. Det är inte utan att vi funderar på vilken tå vi råkade trampa på. Dock tar tidningen på ledarplats upp brottsoffrens situation generellt. Fortfarande inget journalistiskt arbete om Skogsborg och dess framtid.

2020 02 17 skriver vi ett mail till fem berörda och ledande personer i den mediekoncern som MVT ingår i. Där ifrågasätter vi återigen journalistiken och avsaknaden av densamma i lokala frågor. Vi ger där förslag på 16  punkter som de kan undersöka och skriva om. Svar kommer från en fristående ledarskribent, som tackar för mailet med intressanta frågeställningar. De övriga är vid dagens datum fortfarande tysta.

2020 03 06 besöker vi som numera startat Vi Granskar oppositionen för att informera om vilken information vi har om Skogsborgsaffären. Vi får rådet att informera vidare om någon ny information skulle dyka upp. Vi uttrycker vår stora oro över situationens tillstånd och att alla verkar huka inför de frågetecken som finns. Vår ambition var vid det här tillfället att träffa alla politiska partier för att informera samt diskutera demokratifrågan i stort. Tyvärr så kom ett numera välkänt virus i vägen. Att försöka boka platser på vandrarhemmet vid Varamostranden till sommaren är fortfarande lite knöligt. Ja, till och med omöjligt.

2020 06 16 är sommarsäsongen i full gång i Motala. Våren har varit lite tveksam beroende på inställda evenemang och för många en social distansering som man inte varit van vid. Vandrarhemmet har stått tomt och många har undrat vad som är på gång. I maj sågs inget tecken på utvecklingen av den här pärlan som entreprenörerna lovade i samband med köpet. På den sida där Tillväxt Motala redovisar boendealternativ i Motala Kommun lyser vandrarhemmet med sin frånvaro. Vid förfrågan får vi svaret att ingen vet något om vad, när eller hur. När verksamheten ser ut att starta upp vid vandrarhemmet försöker en av oss att på plats boka boende lite längre fram i sommar. En förfrågan som grundade sig i ett rejält behov för kommande gäster. En av ägarna informerade då om att de hade haft stora trassel med tillstånden för verksamheten och lovade att återkomma med info om boendet. Vi som inte kan så mycket om vandrarhemmens snåriga tillståndsvärld började fråga personer i branschen om vilka tillstånd som krävdes. Det verkade inte vara så besvärligt eller omgärdat med tillståndsplikter. Ägaren återkom aldrig med något boendealternativ.

2020 06 24 har vi även pratat ytterligare en gång med den person som håller i turistinformationen på Tillväxt Motala och även ringt upp vice kommunchefen. Han uttrycker sin oro för vad som händer i Varamon och säger sig inte ha någon information om vandrarhemmet. Jag är lika orolig som ni, säger han.

2020 06 26 har vi skickat den insändare till MVT som vi tidigare publicerat på denna plats. Vi får föga förvånande någon reaktion. Istället dyker ett stort reportage om Skogsborg och de nya ägarna upp i MVT måndagen den 29:e. Här har plötsligt vice kommunchefen ett bra samarbete med de nya ägarna och de själva strävar ju givetvis efter ett gott samarbete med kommunen. Dock har starten varit strulig på grund av alla avbokningar. Något förvånade tar vi kontakt med vice kommunchefen som hävdar att han inte sagt vad som står i tidningen. Vi vet ju inte och vill inte ägna oss åt spekulation. Fortsättning följer!

Kompletterande information: Vi vet nu att det kopplat till fastigheten finns inteckningar på tot 13milj. Vi köptillfället 4 pantbrev á 2 500 000kr och i januari 2020 ytterligare 3 000 000kr.

FORTSÄTTNING SKOGSBORG

Den 23:e augusti informerar vi om Anneli Almerus svar på en interpellation från Roland Tergeland. I det svaret går att läsa att huvudsyftet med Skogsborgsaffären var enbart att få ned löpande kostnader för verksamheten.

En sommar i Varamon förflyter aldrig på utan att det någonstans klagas på nedskräpningen på och vid stranden. Detta år var inget undantag och otaliga var inläggen på sociala medier och i pressen om folks ofog att släppa skräp lite här och där.

På vandrarhemmet har kommunens sophämtning fungerat oklanderligt. På punkten löpande kostnader vill Vi Granskar uppmärksamma medborgarna på att det inte blev riktigt som kommunledningen tänkt. För det var väl aldrig rabatter på sophämtning man tänkt sig?

På Kronofogdemyndigheten ligger ett antal av kommunens räkningar till vandrarhemmet ditskickade av nitiska tjänstemän i vår kommun. En del av den löpande kostnadsbesparingen som inte gick i lås. Hur var det nu igen? 14 400 000kr i köpeskilling och en ekonomi som inte klarar sophämtningen. Det där med ekonomi är svårt. Eller hur?

Vi som skrivit på Vi Granskar vill passa på att tacka alla som läst, kommit med kloka inlägg och värdefulla tips. Just nu har vi inte så mycket information om den här affären, men vi bevakar utvecklingen hela tiden. Det enda vi vet är att det vid vår fina sandstrand står en högt belånad fastighet som är ägd av ett bolag som redan före pandemin hade stora ekonomiska problem.

Det vi har redovisat baseras enbart på offentliga uppgifter som är tillgängliga för alla. En offentlighet som vi tycker är en väsentlig del av den demokrati vi försvarar. Demokratin tillsammans med rättssäkerhet, pressfrihet och andra fri och rättigheter är tillstånd som vi ibland tar lite för givna, men som måste försvaras varje dag. Det vi har sett i en enskild affär gör att vi är bekymrade över demokratins tillstånd generellt och det är en huvudanledning till att vi började skriva Vi Granskar. Initiativet är som vi tidigare sagt partipolitiskt obundet och i vår grupp går, som i alla andra grupper åsikterna isär ibland. Respekten för den andres åsikt och det sansade demokratiska samtalet är något vi även är måna om.

Vi skriver detta efter ett amerikanskt val, mitt i en pandemi, under hot mot klimat och miljö, en teknisk utveckling som förändrar vårt kommunikationssätt och tydliga hot mot demokratin i alla världsdelar. Det som har tagit generationer att bygga upp raseras med några knapptryckningar i ett parlament.

Vi har även velat förmedla vad som hände i vår kommun för att antal år sedan. De flesta av våra folkvalda är människor som ni och vi, men ibland dyker individer och företeelser upp i gränslandet mellan det offentliga och privata som har andra agendor än det gemensammas bästa. Det är då vi som medborgare måste stå upp och försvara det gemensamma. Vårt lilla bidrag är nog bara en liten lus i pälsen på den makt som skall granskas, men tillräckligt många löss brukar kräva avlusning. Vi kan lova att det inte saknas affärer, relationer och företeelser som är värda att granskas. Fortsättning följer!

Hälsar

Gösta Blohm, Jan Hammarstrand, Ulf Holmertz, Stefan Saleteg och Thomas Strömbäck