För en del av oss är det ofattbart att så få tar fram begreppet bildning som viktigt. I en tid med ökad polarisering och växande motsättningar borde långt fler ha anledning att värdera bildning som något helt avgörande för framtiden.
I Motala är utbildningsunderskottet betydande och en av kommunens tuffaste utmaningar. När vår enda bokhandel gick i graven visade innehavarna på vad som gick åt vid utförsäljningen. Det var böckerna som stod kvar trots halva reapriset. Ett tecken på hur det står till med läsningen i vår kommun.
Är det själva begreppet bildning som ställer till det? Utbildning syftar till kunskapsinhämtning och vidare in i den högre utbildningen, till professionsutbildning som förväntas ge anställningsbarhet. Till skillnad från utbildning är bildning en ständigt pågående process för hela människans utveckling. Utbildningens drivkraft är att forma synteser och skapa en högre förståelse för av olika sorters kunskap. Är det först när vi börjar kritiskt granska vems kunskap vi tar del av som bildningsresan börjar?
För hundra år sedan stod striden om vilka som hade rätt till kunskap och folkbildningstanken var levande inom kyrkan, nykterhetsrörelsen och de fackliga förbunden. En högre förståelse för helheter och samband är en central del för att kunna delta i det demokratiska samtalet. Ellen Key uttryckte begreppet bildning som: ¨det som är kvar, när vi glömt allt, vad vi lärt¨.
Att tänka kritiskt och vara reflekterande står ibland i kontrast med vårt informations och kunskapssamhälle. Det är det konstruktiva kritiska tänkandet som gör oss till aktiva och delaktiga samhällsmedborgare. Den här helhetsprocessen handlar inte om hög eller låg kultur utan handlar om allas helhetprocess genom hela livet. Här spelar kulturen en viktig roll. Vad konst, musik, litteratur, film och teater ger oss i form av verklighetsbeskrivning är viktigt. Se en film i helgen eller läs en bok i karantänen!
Hälsar Vi Granskar