Enligt en rapport från lärarförbundet 2021 har 50% av alla lärare på låg- och mellanstadiet utsatts för våld eller hot. Var fjärde mellanstadieelev har ont i magen när de ska gå till skolan (från Aktuellt den3/1-22). Endast 14% av lärarna kan köpa allt de behöver för sin undervisning. Var femte lärare kan inte ens köpa de mest nödvändiga läromedlen. Rapporten från 2021 kommer från läromedelsförfattarna, lärarfacken och de tre största elevorganisationerna.

Enligt en kommande rapport från lärarnas riksförbund anser tre av fyra lärare att arbetsbelastningen är för hög. Åtta av tio lärare anser att deras arbete är psykiskt påfrestande och att andra arbetsuppgifter tar tid från undervisningen. Sex av tio lärare uppger att det största problemet på skolorna är den höga administrativa belastningen.

I undersökningen ¨ Bästa skolkommun 2021¨ från Lärarförbundet framkommer bland annat följande:

Motala Kommun ligger på plats 204 av 290 kommuner. På ett år har kommunen sjunkit från plats 83.

Kommunen som huvudman har sjunkit från plats 121 till plats 235.

Vi ser lärare som sliter och har höga ambitioner med sin undervisning. Vad är det som har lett till denna snabba försämring? Finns någon analys? Hur ser det statistiska underlaget ut för undersökningen?

När lärare tillfrågas om (långsiktiga) försämringar i skolan, kommer ofta kommunaliseringen och friskolereformen upp som orsak. Vidare får vi höra att utvecklingen av ¨katederundervisning¨ till ¨sök din egen kunskap¨ med läraren som handledare, kan förklara en del. En annan orsak som framförs är bristande integration och utanförskap för invandrarelever. På vissa skolor leder det till destruktiva grupperingar eller gängbildningar.

Vi vill titta närmare på Motalas skolor. Gäller Parkinsons lag* även inom bildningsförvaltningen i Motala? I en redovisning från professor Pater Hall vid Malmö Universitet har det inom vården i region Stockholm främst rekryterats administratörer, handläggare och chefer. Två av tre rekryteringar sedan 2008 gäller nämnda kategorier, medan de som ska utföra själva vården snart är i minoritet om utvecklingen fortsätter. Gäller samma naturlag i kommunal förvaltning av skolan och är den lagen även gällande i Motala Kommun? Nu rekryteras utvecklingsstrateger till skolan i Motala. Vad gör de och hur är deras roll i den kunskapsförmedlande organisation som skolan utgör?

Vi vill belysa skolutvecklingen både på nationell och lokal nivå. För att göra det kommer vi att intervjua lärare och skolledare.

Ämnet kommer att komma upp i flera inlägg den närmsta tiden.

*Parkinsons lag kommer från boken ¨Parikinson´s Law and other Studies in Administration¨ från 1957 och är ett tänkespråk som kan formuleras på följande sätt: En arbetsuppgift kommer att utvidga sig så att den fyller den tid som är tillgänglig för att utföra den. Boken visar hur offentliga organisationer ständigt ökar personalstyrkan, oberoende av vilken arbetsuppgift som åstadkoms. ¨Det är inte botanikerns uppgift att utrota gräs. Det är nog för honom att säga hur fort det växer¨

Fortsättning följer!