I år uppmärksammar våra folkvalda särskilt demokratin.
¨En upphandlande myndighet får tillåta eller begära att en leverantör rättar en felskrivning, felräkning eller något annat fel i en handling som har getts in av leverantören. Myndigheten får också tillåta eller begära att en leverantör förtydligar eller kompletterar en sådan handling.
En åtgärd enligt första stycket ska vara förenlig med principerna om likabehandling och öppenhet¨ ( Lag om offentlig upphandling 4kap 9§)
Den 8:e juli svarar Motala kommun förvaltningsrätten som fått en begäran om överprövning av tilldelningen av näringslivstjänster. Svaret ges av biträdande kommundirektören. Kommunen hävdar att man genomfört upphandlingen enligt LOU med beaktande av de upphandlingsrättsliga principerna. Kommunen har bedömt att samtliga kostnader per månad inte ingår eftersom anbudsgivaren i sitt anbud skrivit ¨Övriga kostnader som hyra av mässlokaler, media och annonseringskostnader, speciella tillställningar, mm ingår inte.¨
Den andra anledningen till uteslutningen är att ett kryss saknas i upphandlingsdokumentet. Krysset betyder att företaget accepterar affärsvillkoren.
Den 4.e augusti yttrar sig återigen Motala kommun på skrivelse från förvaltningsrätten. Denna gång är det kommundirektören som yttrar sig. Här anför kommunen att bolaget inte har accepterat de allmänna affärsvillkoren och hävdar att en återkoppling till anbudsgivaren är omöjlig att göra eftersom det skulle bryta mot principen om likabehandling. I övrigt hänvisas till tidigare yttrande.
Den 9:e september kommer dom i målet om överprövning enligt lagen om offentlig upphandling.
Motala Kommun vinner och i domen slår förvaltningsrätten fast att anbudsgivaren inte visat att kommunen brutit mot de grundläggande principerna i 4 kap. 1§ LOU eller någon annan bestämmelse i LOU.
I juridisk mening har Motala Kommun rätt och förvaltningsrätten gör givetvis en bedömning utifrån det juridiska. Rätten granskar inga anbud, utan tittar enbart på de skäl som är anförda i överklagan och prövar desamma mot lagen. Vilka som granskar anbuden av de beslutande politikerna förutom de tre tjänstemännen är oklart.
Vi Granskar kan konstatera att lokalkostnaderna för event är en mycket klurig fråga eftersom det är oklart hur vinnande bidrag har beskrivit hyreskostnader för desamma. Ej heller har kommunen talat om vad utnyttjande av kommunens lokaler innebär för anbudsgivarna eller specificerat vilka event de tänker handla upp.
Det bortglömda krysset är en klar fadäs av anbudsgivaren, men vän av sunt förnuft kan knappast missa att man inte lägger ned detta arbetet på ett anbud utan att acceptera affärsvillkoren. Man kan ju till exempel återkoppla till alla anbudsgivarna och ge dem chansen att icke acceptera affärsvillkoren. Sunt förnuft säger ju att den här punkten är rent hårklyveri.
Vi Granskar kan även konstatera att två av anbuden sticker ut på ett särskilt sätt. Bägge anbuden ställer enormt stora krav på kommunens näringslivspolitik. Vi konstaterar avslutningsvis att det är så här det ser ut i många upphandlingar i Sveriges kommuner.
Fortsättning Följer!