Vi Granskar blir kontaktade av ett Motalaföretag som råkat illa ut, och därför vill vi berätta företagets historia för att förstå hur den fria elmarknaden ibland beter sig. Företaget får en dag ett samtal från en person som säger sig ringa från Vattenfall och har ett erbjudande om att byta ut deras befintliga avtal till ett mycket bättre i samarbete med Stockholms Elbolag. Företagaren säger flera gånger att de inte vill byta sitt avtal med Vattenfall. Du kan vara lugn, säger personen i telefonen. Jag sitter här med dina uppgifter och ditt personnummer är ……, du behöver bara bekräfta dina uppgifter på telefon så får du samma avtal men med bättre villkor. Företagaren som är lite stressad svarar ja på några frågor som spelas in på en ljudfil.
Efter en timma har företagaren en stund över och ringer upp Vattenfall för att fråga om deras samarbete med Stockholms Elbolag. Vattenfall säger att företaget blivit lurat och det finns många som sitter i samma sits. Stockholms Elbolag finns på Svensk Handels varningslista och lurar systematiskt kunder att ingå avtal.
Företagaren börjar nu ringa och maila Stockholms Elbolag för att få avtalet hävt eftersom vilseledningen om samarbetet med Vattenfall är klart bedräglig. Trots ett antal kontakter, där nya personer hela tiden dyker upp, hävdar de att avtalet gäller. Efter att bolagets representanter fortsätter att ljuga om samarbetet med Vattenfall förstår företagaren vilken typ av bolag som döljer sig bakom avtalet.
Nu kontaktar företaget energimarknadsinspektionen (www.ei.se) och energimarknadsbyrån (www.energimarknadsbyran.se) och då blir det uppenbart att man som aktiebolag har små möjligheter att få ett ingånget avtal hävt. Rådet är att betala en brytavgift på mellan 25 000kr och 100 000kr eller bestrida avtalet. Svensk Handel är behjälpliga. De har hjälpt flera företag och lyckats. När elföretagen hotar med inkasso och kronofogden betalar vissa. Kronofogden känner till vilka bolagen med tveksamma metoder är och går inte vidare med deras krav.
Företaget fortsätter enträget att bestrida avtalet och försöker fyra gånger få ut den ljudfil som ligger till grund för avtalet. Det är ju trots allt upp till leverantören att bevisa att avtal ingåtts. Först efter att ha hotat med datainspektionen lyckas företaget få ut ljudfilen. Där (på ljudfilen) finns de frågor företaget svarat ja på. Företagaren fortsätter att hävda att företaget blivit vilselett in i avtalet.
Efter några veckor dyker ett brev upp, där företaget hälsas välkommen till Stockholms Elbolag. Efter att en jurist på elmarknadsbyrån tipsat om att flytta företagets existerande elavtal till ett privat abonnemang hjälper Vattenfall till. Nu inträffar det positiva att när Stockholms Elbolag försöker göra en bytesanmälan finns varken företaget eller organisationsnumret hos Vattenfall och bytesanmälan misslyckas.
Nu dyker äntligen ett brev ner från Stockholms Elbolag som meddelar att de tyvärr inte kan flytta över avtalet eftersom det inte finns på befintlig anläggning och att ingånget avtal ej längre gäller. Hela processen för att komma till rätta med ett på telefon ingånget avtal tog sex veckor.
Det är inte alla företag som lägger ner den här energin och besväret att bestrida ett bedrägligt beteende, men önskvärt vore om fler gjorde det. Det drabbade företaget är uppenbart irriterat och måna om att inte fler företag eller konsumenter råkar illa ut. Vi Granskar har beslutat att titta lite närmare på några av de här företagen. Fortsättning följer!