Vad visste en oenig bildningsnämnd när man tillät en privatägd förskola i Motala? Hur resonerade man? Vilken koll hade man på branschen, aktörerna och vilka prognoser för antalet barn i kommunen presenterades? Frågorna infinner sig i och med att Norlandia etablerar sig som en förskoleaktör i Motala. Är det synen på barn som förändrat våra makthavare eller är det tron på att all omsorg är en marknad som kan drivas efter marknadsmässiga principer på samma sätt som försäljning av fotbollsskor och läskedrycker? Kom och köp konserverad gröt!

Om vi tar en titt på den gröt som saluförs i Motala kan vi börja med Adolfsen Group i Norge som ägs av bröderna Adolfsen, en av Norges största koncerner med 30 000 anställda och sisådär 20 miljarder i omsättning. Förutom att driva hotell, skidanläggningar och annat smått och gott har de en uttalad strategi att investera i allt som kan genererar vinst. Genom sitt investmentbolag Hosbitality Invest äger de Norlandia Health & Care som bland annat äger Norlandia Preeschools AS som äger Norlandia Förskolor AB där bland annat Kunskapsförskolan Koncept AB ingår. Redan 2015 köpte man upp Kids2Home av Per Uppman. Senare startade Uppman Kunskapsförskolan som han 2022 sålde till Norlandia. Under Kunskapsförskolan Koncept finns idag 19 förskolor.

Det som sker är att förskolepengen flyttas upp i koncernen till Norlandia förskolor AB som i sin tur ägs av Norlandia Preschools A/S som är dotterbolag till Norlandia Healt & Care som ägs av Hospitality Invest A/S. I alla led finns företag som drivs efter marknadsmässiga principer och ska generera vinst. Varför är det ingen som sätter ner foten rejält? Det är ju inte direkt raketforskning som går åt för att förstå de här uppläggen.

Det måste helt enkelt finnas anledningar till att den här marknaden är så attraktiv för utländska investmentbolag. Kan det vara vår oförmåga att kolla upp vilka som vill etablera verksamhet eller att överblicka hur näringslivet effektivt expanderar på lönsamma marknader som består av de aldrig sinande skattebetalarnas feta plånböcker. I Stockholm drogs förra året tillståndet in för en av Norlandias förskolor på grund av allvarliga brister. Totalt sju förskolor med fyra olika ägare i Stockholm har fått sina tillstånd indragna sedan de startade. Rättsliga prövningar blir en del av vardagen för politiker som försöker stoppa rovdriften på våra minsta.

Samtidigt som det är kommunens ansvar att säkerställa att alla barn får gå i förskola tvingas nu våra folkvalda att lägga ner verksamheter och spara pengar (se El Sistema) för att bereda plats åt Hosbitality Invest AS och deras avkastningskrav. Det är på det här sättet vi har riggat överkompensation till privata aktörer i välfärden.

De regler som finns för behörighet och lärartäthet är skärpta i Norge och därför är vår välfärd attraktivare som kassako. 1-6 åringar kan inte rösta med fötterna genom att själva välja förskola och ej heller avgöra vad som är en kvalitativ förskoleverksamhet. Det är ju direkt ingen marknadsmekanism som fungerar i den här miljön. Privatägda friskolor kan även erbjuda extratjänster till föräldrar som önskar barnvakt och hjälp med barnkalas. Det har även förekommit att familjetjänsten ¨Mat med Smak¨ erbjuds. Föräldrar kan då köpa med sig mat från förskolan. Det är ju lite fiffigt för att även RUT – bidrag kan betalas ut för vissa tjänster.

En rejäl och initierad debatt om marknadsskolans effekter på vårt utbildningssystem måste snart till om vi ska lyckas rädda vår välfärd och de duktiga medarbetare som offrar sig för våra barns framtid.