Den senaste tiden har våra medier skrivit en del om Motala kommuns nedläggning av förskolor. MVT, Corren och till och med riksmedia i form av TV4 har i sina sändningar uppmärksammat och kommenterat händelsen. Vi Granskar tycker att det är på sin plats att även kommentera. När verksamhetschef Yvonne Larsen meddelar att vi behöver gå mot färre enheter för att säkra kvalitet och få ihop de ekonomiska förutsättningarna speglar hon säkert sin egen frustration över vad hon som tjänsteman tvingas göra. Hon redovisar även demografiska orsaker med minskade barnkullar i de aktuella åldrarna.
Det som händer både tjänstemän och journalister efter den obligatoriska skolan är att de utbildar sig. Utbildning har ett specifikt mål och det är att skaffa sig kunskaper för att kunna utföra vissa arbetsuppgifter inom ett yrke. Till skillnad mot bildning som handlar mera om personlig utveckling och att förstå sin omvärld och det innefattar många delar i ett samhälle. Det kanske är därför det heter bildningsnämnd.
Den bildningsnämnd som anger demografiska skäl till förändringarna har kanske inte kausalitet som sin specialitet. Kausalitet förklarar hur en viss händelse (orsak) leder till en annan händelse (verkan). Den demografiska orsaken till barnkullars storlek är ingen händelse som uppstår just nu. Det här är kunskap vi kunnat följa i många år och är i det här fallet styrt av invandring och barnafödande. Ja, i viss mån är vår kommuns ambitioner att växa kanske inblandade i bedömningarna.
I en tjänsteskrivelse från 2022 09 15 (BSN 22/0059) kan vi läsa om hur Kunskapsförskolan Fastighetsutveckling 8M AB ville dels förvärva en tomt och sedan bygga en förskola med plats för 84 barn. Syftet var att tjäna pengar genom att hyra ut fastigheten till ett annat bolag som ska tjäna pengar genom att driva förskoleverksamhet. I villkoren för köpet av tomten står att Bildningsnämnden måste bevilja tillstånd för kunskapsförskolan att bedriva förskola i Motala kommun. Vi har även ett minne av att folkvalda gick emot tjänstemannarekommendationer i ärendet om att bevilja tillstånd för en förskolaetablering. En oenig nämnd beslutade i alla fall om etableringen.
Det här är med andra ord ett politiskt beslut om att privatisera en del av vår välfärd som är en av orsakerna bakom nedläggningen. Huruvida det är ett politiskt beslut av medierna att inte väcka frågan är ännu inte klarlagt av något oberoende media. Däremot vet vi att ett av de syften som framfördes tillsammans med tron på den allsmäktiga marknaden var valfrihet. Är det bättre valfrihet i barnomsorgen vi nu får i Motala kommun? Kännedom om samband är en hemläxa för många av oss. Kan med fördel kombineras med förklaringar om kausalitet och skillnaden mellan samband och korrelation. Svåra ord som beskriver hur vi skaffar oss kunskap om hur saker och ting hänger ihop.
Med bakgrund av beslutet om El Sistema och nedläggning av förskolorna är det nu viktigt att de ekonomiska konsekvenserna för bildningsnämnden i och med etableringen av Kunskapsförskolan nu redovisas. Det har varit lite si och så med den varan tidigare. Samtidigt kan man redovisa sökt statsbidrag för kvalitetshöjande åtgärder i förskolan 2025 och hur det ska användas. Bidragsramen för Motala är 11 471 682kr. En insändare från oppositionen om en attitydundersökning från SCB dök även upp i pressen nyligen. Hur var det nu med samband i det fallet?
Länk till vårt tidigare inlägg om Kunskapsförskolan: