Vi Granskar har varken ambitionen eller förmågan att täcka allt som händer i vår omvärld. Vi bevakar främst det som berör hemkommunen och i viss mån det som pressen missar eller inte vill ta upp. Årskrönikan är ett litet försök till att påminna om vad vi skrivit om under året. Vårt fokus är fortfarande demokrati, öppenhet och rättssäkerhet.

APRIL.

Under rubriken ¨Motalaskandalen¨ uppmärksammade vi Uppdrag Granskning som tittade tillbaka på gamla scoop och påminde om att korruption fortfarande var ett faktum i den offentliga maktens utövande. Vi argumenterade även för offentlighetsprincipen som låg bakom de avslöjanden som ledde till uppmärksamheten och behovet av en fungerande revision.

Under rubriken ¨När svälten slår till¨ uppmärksammade vi en kommundirektörs ord om att även vi måste ha mat på bordet efter att han fått 1,7 miljoner i fallskärm och gått vidare till ett nytt skattefinansierat uppdrag i ett nystartat managementbolag. En annan lirare tyckte att man inte ska tacka nej när det avslöjades att han hade tre olika löner. Ett bevis för hur det är ställt med de värderingar som ska bära upp vårt samhälle.

Under rubriken ¨Det här är fortfarande inte klokt¨ uppmärksammade vi kommunstyrelsens beslut att gå vidare med koncernbildningen. Syftet med att uppnå samordning och ett optimalt resursutnyttjande och aktivera de kommunala bolagen i kommunens tillväxt klingar falskt. Nu vet vi hur det går med tillväxten och de hundratals miljoner det kostat i form av grusade planer och ett externt näringslivsbolags kostnader sedan starten. Bolagiseringsfrågan återremitterades på grund av saknad riskanalys och ekonomisk redovisning. Ändå är det märkbart tyst i våra församlingar. Ingen svarar riktigt på varför då. Varför då, varför då ,varför då?

Under rubriken ¨Utan värdegrund inget värde¨ fortsätter vi att belysa de ekonomiska konsekvenserna som existerande bolag har på kommunens ekonomi. När tre små bolag med nästan ingen verksamhet kostar c:a 800 000 kr i administration blir det näst intill löjligt att prata besparingar på El Sistema.

Under rubriken ¨En bisarr politisk teater¨ kommenterade vi MVT:s nummer om att centerledaren dyker upp i Motala med ett tvärsäkert och oinformerat uttalande. När Johan Andersson även i riksdagen totalt bortsåg från kommunens egna tillkortakommanden och en delegation av politiker gjorde gemensam sak i riksdagen blev det bara för mycket. Att visa sådant förakt för alla väljare som både anar och har insikt i varför det går åt pipsvängen är oroväckande. En förutsättning för demokratin är en välinformerad befolkning. Rökridåer används i krig. Är kriget mot demokratin numera öppet och ett accepterat beteende?

MAJ.

Under rubriken ¨Viktig princip¨ publicerade vi en mall för hur du som medborgare kan tillskriva myndigheten för att få ut handlingar.

Under rubrikerna ¨Några iakttagelser¨ och ¨Några fler iakttagelser¨ fortsatte vi med att presentera fakta om våra kommunala bolag.

Under rubriken ¨Hallarnas år¨ skrev vi om succén Lokverkstaden, springnotan för Ishallarna, simhallen och den skandalartade konkursen för företaget STATT- Konferens & Event i Motala AB. Företaget flyttade till Stockholm dagarna innan konkursansökan lämnades in. Tillgångar på 250 000 kr och skulder på 19 miljoner väcker givetvis en del frågor. Särskilt när det drabbar skattebetalarna så hårt.

Under rubriken ¨ Koncernstyrning¨ berättade vi vilka frågor vi ställde till alla folkvalda i Aktiebolaget Wetterns styrelse. Frånvaron av svar från vissa är talande för hur de både ser på sitt uppdrag och inställningen till en öppen och fri dialog. Vi berättade även att budgeten för 2024 för styrelsearvoden, revision, redovisning och administration var 1 245 000 kr för de kommunalägda bolagen.

Under rubriken ¨Inför ett styrelsemöte¨ redovisade vi de svar vi fått från två av styrelsemedlemmarna i Wettern.

JUNI

Under rubriken ¨Evenemangsutvecklare¨ beskrev vi både fulspelet som låg bakom smygandet med inrättandet av en evenemangsutvecklare och gav även förslag på evenemang som kunde utvecklas inom området fritid och kultur.

Under rubriken ¨Koncernbildning – tro, övertygelse eller kunskap? ¨ ifrågasatte vi den lokala kulturen och dess relation till demokrati, legalitet, objektivitet, fri åsiktsbildning, respekt för lika värde och effektivitet. Den rättsliga ryggrad som ska vägleda all offentlig makt är det på sin plats att upplysa både folkvalda och folket om.

Fortsättning följer!