Den här veckan når synpunkterna i samrådet för Djurkälla 10:62 m.fl. offentlighetens ljus. Att samråda betyder att överlägga, konferera eller i vardagligt tal ¨slå sina kloka huvuden ihop¨. Samrådet är både viktigt och ett måste i vår lokala demokrati. Det är ju då parternas chans att framföra sina synpunkter på det arbete som är framlagt i bland annat detaljplaner visar sig. Det är även ett sätt för kommunen att korrigera tidigare beslut via en utökad dialog med invånarna och skaffa sig ett bättre underlag för hur lokalsamhället ska utvecklas. Det är så här demokratin ska fungera. Utan en dialog och grundläggande demokratiska värderingar hos aktörerna tunnas demokratin ut och andra krafter ser möjligheter att agera. Vi behöver inte lyfta blicken så högt i Motala för att se vad en blind tro på kommersiella krafter kan föra med sig.

Exploateringen av Djurkälla är redan ett snårigt minfält för Motala Kommun. På en rad områden är exploateringen av jordbruksmarken som Kommunen föreslår mycket kontroversiell. Dels vilar behovet av bostäder på ett underlag som redan är ifrågasatt och expansionen av staden på det här sättet har redan fått många ögonbryn att rynkas. De juridiska aspekterna spänner över allt från jordabalken, PBL, miljöbalken, artskyddsförordningen m.m. Själva beslutet att godkänna Riksbyggens förvärv av jordbruksmark är ju redan ifrågasatt.

De ekonomiska effekterna av att anlägga en ny stadsdel på det här sättet kommer troligen att vara en av samrådsfrågorna och här kommer säkert både budgetar och ekonomiska kalkyler att nagelfaras. De krav på infrastrukturinvesteringar, kommunal service, kollektivtrafik m.m. som kommunen har beräknat kommer även att granskas noga.

De samrådsynpunkter som dyker upp i miljöfrågorna är nog många. Från generellt skydd av jordbruksmark, naturvårdsintressen, strandskydd, dagvattenhantering m.m. till hur miljölagstiftning ska tolkas vid en tätortsutbyggnad. Som ett brev på posten kommer nog även natur och kulturvärden att lyftas av dem som lämnar in synpunkter.

Låt oss nu hoppas att synpunkterna, vilka de än är, inte lämnas utan åtgärd. Vi riskerar då att återigen hamna i ett maratonlopp likt Lalandia med oanade ekonomiska konsekvenser för Motalaborna och ett ytterligare magplask som får sjöstadens stränder att svämma över.