Efter att Vi Granskar har tagit del av många klagomål och frågor om hur upphandlad trafik i Östgötatrafikens regi fungerar, har vi under sommaren tittat på hur upphandlingen av trafiken har gått till och varför situationen ser ut som den gör. Samtidigt ökade synpunkterna på den nuvarande trafikplaneringen och klagomål inkom från kunder, chaufförer, åkare och anställda på beställningscentralen, varför vi även försökt få en inblick i implementeringen av ett nytt system för styrning av trafiken.

Efter att ha ställt frågor till både ledning i Östgötatrafiken och medlemmar i styrelsen för bolaget, träffade vi under V37 Camilla Egbert och Jan Sundström som båda är folkvalda politiker i Östgötatrafikens styrelse. Efter att en anbudsgivare den 29/1 2024 tilldelats alla 10 paket som var ute på anbud, hann Östgötatrafiken skriva avtal med den vinnande anbudsgivaren innan densamme frånsade sig 60% av tilldelade anbud med förklaringen att resurser saknades för att fullfölja uppdragen. Några av de tilldelade paketen var då redan överklagade av en annan anbudsgivare. Ett överklagande som sedan togs tillbaka eftersom en del av paketen tilldelades samma företag som överklagat anbuden.

Man kan tycka mycket om LOU (lagen om offentlig upphandling), men i slutänden är alla skyldiga att följa både nationell och internationell lagstiftning. Ibland blir konsekvenserna lite konstiga och systemet med att allt fler vinner upphandlingar och sedan anlitar underleverantörer känns inte så bra. Att utkräva ansvar i en allt längre kedja blir svårare när det är oklart vilken roll respektive aktör har. En aspekt på ordningen är ju de MBL förhandlingar som ska hållas, men inte alltid hålls när nya aktörer tar över personal som plötsligt blir ställda inför fullbordat faktum. Det här är något som faller på de inblandade leverantörerna.

Det nya systemet Drip som Östgötatrafiken började använda den 1:a april brottas fortfarande med störningar som drabbar allt från kunder, anställda, leverantörer, chaufförer och kommuner. Kommunerna är ju de som troligen i slutändan får en högre kostnad när den dagliga trafiken inte fungerar.

Vi har fått bra svar från både Camilla Egbert och Jan Sundström om vad som görs i bolaget och varför situationen ser ut som den gör. Det nya systemet blev lite abrupt igångsatt efter att en tidigare leverantör plötsligt meddelade att uppdateringar och service upphörde från 1:a april. Något som inte var planerat från företagets sida. Vi tackar både Camilla Egbert och Jan Sundström för att de ställer upp och svarar på frågor som i slutändan oroliga samhällsmedborgare funderar över. Vi är inte vana vid att lokala politiker gör det när vi ställer frågor.