Gemensamt för alla tankesystem är någon version av sanning. En del stannar vid tron, andra går lite längre och försöker anlägga ett litet ambitiösare förhållningssätt till sanningen. Grundläggande är nog i alla fall tre kriterier. Först måste man tro på det som påstås. För det andra måste det finnas någon form av evidens att det faktiskt har hänt eller är på det sättet. Påståendet att det regnar blir ju lite trovärdigare om det faktiskt regnar. För det tredje måste det finnas en förklaring till att saker faktiskt händer och på det sättet ytterligare förstärka det som påstås vara sanning.

När Vi Granskar har skummat lite på ytan på de bolag som ingår i den nybildade företagskoncernen har vi använt alla tre sanningskriterierna. Under våren och försommaren har vi redovisat en del av kommunens faktiska redovisning av verksamheterna och dessutom först i maj ställt frågor till styrelsemedlemmarna i Aktiebolaget Wettern och sedan i Juni ställt frågor till företrädarna för samtliga partier i kommunfullmäktige. Än så länge är skörden två svar från styrelsemedlemmar i Aktiebolaget Wettern.

Nu får vi hoppas att motivationen att svara är bättre om Skatteverket knackar på Aktiebolaget Wetterns dörr. Vi delger er här en del funderingar vi har med anledning av att bolaget enbart drar ingående moms utan att driva momspliktig verksamhet. I Sverige avses momspliktig verksamhet de som är skyldiga att ta ut och redovisa mervärdesskatt i allmänhet för försäljning av varor och tjänster som görs av företag och näringsidkare.

ÄGARNA: Som representant för ägaren Motala kommun måste väl kommunledningen ha någon form av ansvar för vad som sker i kommunens bolag. Med en gemensam ledningsförvaltning befolkad av expertis på strategi, styrning, uppföljning och kontroll är sannolikheten för att detta inte varit känt reducerad till ett mycket litet tal.

BOLAGETS STYRELSE: Den styrelse som består av folkvalda är väl vald för att de är särskilt lämpliga att styra ett bolag. Med andra ord har grundläggande kunskaper om svensk skattelagstiftning. Om det är på det sättet är ju även sannolikheten för att inte känna till detta mycket låg.

BOLAGETS LEDNING: VD i bolaget är vice kommunchefen och om en så högt placerad tjänsteman inte kan det som alla företag dagligen lever med i form av redovisningar är det rent ut sagt otroligt. Otroligt betyder att sannolikheten för att inte känna till det här är mycket liten.

KOMMUNENS EKONOMIAVDELNING: Är leverantör av redovisning och löpande bokföring till bolaget och om det inte på den avdelningen finns kunskap om att den här hanteringen är ytterst tveksam är det skrämmande. Med skrämmande menas relationen mellan kunskap och tjänsteutförande. Sannolikheten är även här näst intill obefintlig att någon inte skulle känt till detta.

EN INTERNREVISOR: Den folkvalde och utsedde representanten som har åtagit sig uppdraget att revidera bolaget mot bolagsordning, kommunala regler och riktlinjer uttryckta i styrdokument. Det vore önskvärt om det fanns kunskap om skattelagstiftning på den här posten.

DEN EXTERNA REVISIONEN: En extern leverantör som fakturerar åtskilliga timmar för att som statens representant se till att bolaget följer bokföringslag, årsredovisningslag, inkomstskattelag och momsregler. Om de inte känt till detta och anmärkt på det väcker det en mängd frågor om hur det står till i lokalsamhället.

Om det nu trots allt är på det sättet att ingen av de uppräknade och inblandade i verksamheten inte kände till det här öppnas en avgrund under den lokala förvaltningen av våra skattepengar.

Om det är på det sättet att kunskapen finns i något av de här leden är det även riktigt illa och tyder på att lojaliteten med systemet och kollegor är betydligt större än viljan att hålla sig till sanning och vårda en gemensam sanningsenlig politisk kultur och en förvaltningskultur baserad på kompetens och rättssäkerhet. Vi vet alla vad det kallas för. Börjar på k och slutar på n. Ordet är inte kanon.