Ett välkänt faktum är att förhållandet mellan arv och miljö diskuteras flitigt i vetenskapen. Särskilt i den debatt som följer av en ändrad kriminalpolitik. Vi vet inte hur förhållandet mellan arv och miljö påverkar våra folkvalda i Motala. Det vi däremot vet är att barn aldrig kan välja sina föräldrar. I Motala har nu medborgarna genom sina folkvalda valt en moder. Visserligen en koncernmoder som blivit till genom bildandet av 5599486-5718 Motala Rådhus AB.

Förutom de tre nuvarande bolagen får vi nu ytterligare ett bolag med som vi kan se, inga intäkter utan enbart kostnader i form av styrelsearvoden, redovisnings- och revisionskostnader och andra administrativa kostnader. (Styrelsen består av Mark Henriksson som ordförande och ytterligare 6 ledamöter)

Beslutet att bilda en koncern av kommunens bolag togs säkert med en tro och till och med en övertygelse att det här är ett effektivt sätt att förvalta våra skattepengar. För att gå från tro och övertygelse till kunskap krävs evidens. Fakta som talar sitt tydliga språk om varför beslutet är välgrundat och är det rätta ur ett flertal aspekter. För att få svar på hur våra folkvalda tänker och vem och vad som låg bakom det här ställde vi ett antal öppna frågor. Frågor som aldrig besvarades. Kunskap får vi bland annat via våra sinnen och eftersom inga svar dök upp beslöt vi att titta på de tre existerande bolagen. Vi har granskat redovisningsmaterial i form av huvudböcker, resultat och balansräkningar och årsredovisningar. Vi har även tittat på fakturor, avtal och styrelseprotokoll. Det här är en verklighet som de i kommunen själva redovisat och som vi i några artiklar öppet redovisat.

En del av redovisningen var att ställa några konkreta frågor till styrelsen i Aktiebolaget Wettern. Tre av fem styrelsemedlemmar har fortfarande inte svarat. Vi har även begärt ut styrelseprotokoll från mötena i början av maj för AB Wettern och Innerstaden (Kanalstaden). Efter att vi vid ett flertal tillfällen frågat om desamma har vi från kommunen nu fått veta att de ännu ej är justerade av bolagets ordförande.

Det är anmärkningsvärt att framförallt ordförande Erik Backman ännu inte svarat och att han tar  sådan tid på sig för att justera protokollen från majmötena. Vi noterar att Moderaterna på Facebook är tydliga med att inbjuda Motalaborna till dialog.

De skäl vi kan tänka oss att politikerna har framfört för att motivera sitt beslut kan nog delas in i flera huvudskäl. Det tråkiga i det här fallet är att de skäl som ligger till grund för beslutet varken redovisas eller är föremål för någon debatt. Några av de skäl vi tycker skulle ha belysts är följande:

AFFÄRSMÄSSIGHET. Att driva näringsverksamhet i organisationsformen AB är utmärkt för en kommersiellt driven verksamhet. Ett argument som i det här fallet inte gäller eftersom syftet troligen är ett annat. Grunden i ett kommersiellt företag är även förekomsten av en affärsidé. Enkelt uttryckt något som beskriver verksamhetens förhållande till sin omvärld och framförallt sina kunder. Det kapital som är upparbetat i ett av kommunens bolag är bara ¨hitte på¨ som är skapat via intern överfakturering till räddningstjänsten. Några fördelar vid finansiering med externt kapital kan vi ej heller se.

EFFEKTIVITET: De dokument vi granskat visar inte på en särskilt effektiv hantering utan snarare tvärtom med kostnader för flera styrelser och rent vansinniga redovisningskostnader i förhållande till arbetsvolym. Kostnader som måste täckas av skattemedel.

Avslutningsvis vill vi påminna om den rättsliga ryggrad som kallas offentlig etik. Ett antal principer för all offentlig makt som är vägledande och bör följas av folkvalda och tjänstemän. Dessa är:

DEMOKRATI

LEGALITET

OBJEKTIVITET

FRI ÅSIKTSBILDNING

RESPEKT FÖR LIKA VÄRDE, FRIHET OCH SJÄLVSTÄNDIGHET

EFFEKTIVITET OCH SERVICE