När kommunfullmäktige i Motala tar beslutet om att bilda en koncern i Motala gör man det efter en återremiss där oppositionen efterlyser en ekonomisk redogörelse. Det överraskande svaret som behandlades i kommunstyrelsen innehöll uppgifter om bland annat kostnaden för att registrera ett bolag. Nu var väl förhoppningsvis inte det svaret som de som yrkade på återremiss hade förväntat sig. Syftet med svaret kan vi bara spekulera i, men det framstår mera som ett sätt att mörka det egentliga syftet. Lika överraskande passerade ärendet sedan utan större protester på kommunfullmäktige den 12 februari.

Vi Granskar bestämde oss då för att granska tre av de bolag som redan idag finns i kommunal ägo. Skälen till det är inte bara den uteblivna redogörelsen utan handlar framför allt om fyra skäl.

Först och främst de rent ekonomiska och varför det här inte är en effektiv användning av våra skattepengar. De siffror vi presenterat i våra tidigare inlägg är de som bolagen själva och kommunen presenterat och som dessutom blivit granskade av både extern och intern revision.

För det andra en politisk hantering som lämnar övrigt att önska. Det framgår med önskvärd tydlighet att några relevanta svar eller förklaringar till varför vi skall ha dessa bolag och koncern ännu inte framkommit i den politiska debatten.  Att sedan en återremiss av ärendet hanteras med en så uppenbar nonchalans framstår som rent upprörande.

För det tredje en demokratifråga som handlar om hur transparent kommunen ska vara mot sina medborgare. De överskott som framför allt är hanterade i Brandstationen är ju ett resultat av överfakturering och ett sätt att dölja för väljarna att kostnaden egentligen är lägre för räddningstjänstens verksamhet än vad som redovisas. Demokratin förutsätter välutbildade väljare, men att förstå de här ekonomiska sambanden är inte lätt för gemene man. Då vilar ansvaret tungt på våra folkvalda att pedagogiskt förklara sambanden. Om syftet med koncernbildningen är att enklare kunna fatta viktiga beslut om förvärv av mark och byggnader betyder det att vi har en politisk ledning som inte sätter tilltro till det system de själva är satta att förvalta. Vad säger det om tilliten till våra folkvalda? Det är helt enkelt mycket allvarligt.

För det fjärde den ökade byråkrati vi visat med ett 15-tal styrelseledamöter o suppleanter samt en  styrgrupp på 6 personer. Det är rent häpnadsväckande hur stora resurser vi lagt på administration av så lite verksamhet. Dessutom fortsätter det med de budgetar för 2024 som vi redovisar i vår bild.

Vi har till ordförande och övriga 4 styrelseledamöter i Wettern ställt följande skriftliga frågor:

På vilket sätt är det effektiv användning av skattemedel att på de senaste 5 verksamhetsåren driva bolaget utan intäkter och med 1,6 miljoner totalt i rörelsekostnader?

Ni i bolagets styrelse har godkänt en budget med ett underskott på 2 415 000kr för år 2024. Hur ska detta underskott finansieras?

Vad anser du om att sälja de tomter som bolaget äger, till Motala kommun eller någon annan intressent?

Anser du att det är ett effektivt sätt att använda skattemedel genom att anordna en studieresa till Göteborg för totalt 110 000kr? En studieresa där endast 3,5 timmar var utbildning i bolagsstyrning.

Vid vår granskning ser vi att studieresan har bekostats av bolaget. Vi ser inte att bolaget under 2023 har fakturerat de andra deltagarna för kostnaderna. Varför har det inte skett?

Fortsättning följer!