Vi ser i Wetterns årsredovisning för 2023 att utbildning i bolagsutveckling genomförts. Totalt 3,5 tim under en studieresa den 24:e och 25:e maj då 11 styrelseledamöter tillsammans med VD och 5 tjänstemän reste till Göteborg och Trollhättan. Med på resan var även en person från Tillväxt Motala. I programmet för resan ser vi att huvuddelen av tiden ägnas åt föreläsning/information av Ola Serneke, representanter för Skanska Stadsbyggnadskontoret och tjänstemän från Trollhättan. Karlatornet hinner man även med att besöka. Hela kostnaden på 60 000 kr betalas av bolaget. Ett bolag som saknar intäkter. Den här utbildningen är fakturerad med 50 000 kr (3,5 tim utbildning) fördelat på två av kommunens bolag.
Om utbildningen i bolagsutveckling tog upp skattelagstiftning och bokföringslag vet vi inte, men här ser vi betydande avvikelser. Det här är ju förutom spenderingen av pengar kostnader som skulle betalas av både bolagen, Motala kommun och Tillväxt Motala. Hur ska vi kunna styra den offentliga verksamheten med en sådan tveksam redovisning? Dessutom borde väl våra folkvalda i bildningsnämnden som sliter med besparingar på läromedel, elevstöd och annat för att få upp betygen i Motalas skolor, reagera kraftigt. En utebliven reaktion på att vi lägger nästan 120 000 kr inkl det som är bokfört som styrelsearvode på en studieresa för ett antal styrelsemedlemmar tyder på kraftiga skygglappar.
När vi granskar fakturor skickade från kommundirektören till vice kommundirektören, som även är VD i bolagen, funderar vi på hur det ens är möjligt med den här ordningen. De fakturor som avser styrelsearvoden är utan specifikation och först senare efter begäran får vi specifikationerna.
När vi tittar i de styrelseprotokoll som Wettern har presterat under 2023 hittar vi endast två punkter där styrelsen tagit något beslut. Resten är formalia och saker som kunde avhandlats via några enkla mail. Det förklaras enklast med att bolaget inte har någon egentlig verksamhet under 2023.
De vinstmedel som är samlade i framförallt Brandstationen är inga vinster. Det är framförallt ett resultat av årlig överfakturering från bolaget till kommunen. Inte nog med att Brandstationen dras med onödigt höga administrationskostnader utan bolaget har utöver sina höga kostnader även fakturerat vinster till ägaren Motala Kommun.
Motalaborna behöver politiker som kan hålla flera tankar i huvudet samtidigt och förstå att kombinera satsningar på en bra framtid med en effektiv användning av skattemedel. Genom att bilda en koncern dräneras kommunens kärnverksamheter ytterligare i styrgrupper, strategiska tjänstemannagrupper och onödigt kostsamma processer för att leverera det som man lovat väljarna. Kommunen säger sig ju värna ett effektivt näringsliv. De företagare som hanterar styrningen av sina bolag på det här sättet hittar man snart under rubriken konkurs. Sluta leka affärsverksamhet i myndighetsutövningen!
Vi Granskar fortsätter efter bästa förmåga att skriva om framförallt demokrati, öppenhet och rättssäkerhet.
Fortsättning följer!