Kommunfullmäktige beslutar den 12/2 2024 att köpa ett lagerbolag och inrätta en koncernstruktur för tre befintliga bolag i Motala kommun. Enligt den beredning som gjorts med hjälp av konsultbolaget Norem, har man kommit fram till att det här är en väg framåt för Motala kommun. Syftet anges vara att möjliggöra utveckling med tillkommande verksamhetsgrenar. Man skissade en koncern med en underkoncern för fastighetsutveckling och en underkoncern för förvaltningsfastigheter och bostadsaktiebolag i samverkan med Bostadsstiftelsen Platen. Det här föll inte i god jord varför beredningens förslag inskränker sig till en koncern med ett moderbolag vid namn Motala Rådhus AB.
Enligt förslagen är syftet att uppnå samordning och ett optimalt resursutnyttjande och aktivera de kommunala bolagen i kommunens tillväxt. Sedan 2012 har kommunen satsat bortemot 100 miljoner på en extern leverantör vid namn Tillväxt Motala AB, med syfte att åstadkomma tillväxt. Norem var för övrigt en av anbudsgivarna vid den sista upphandlingen av näringslivstjänster, vilken vi tidigare skrivit om. Nu är det med andra ord dags att ta tag i ett dåligt resursutnyttjande och aktivera en koncernstruktur i kommunens tillväxt.
Idag finns tre helägda kommunala bolag som är tänkta att ingå i den beslutade koncernen. Sjöstaden Motala Fastighetsutveckling AB som äger och förvaltar fastigheten där räddningstjänsten i Motala huserar. Aktiebolaget Wettern som äger några tomter i Varamon och aktierna i dotterbolaget Innerstaden 1:103 AB. Innerstaden 1:103 AB är bolaget där tidigare Motala Express fastighet är förpackad i. Bolaget inköptes för att möjliggöra en sammanhållen expansion av bebyggelse i området Isstadion – Idrottsparken – Innerstaden.
De risker som en bolagsstruktur innebär för demokrati, insyn, kontroll och risk för jäv är uppenbara. Vid kommunfullmäktigedebatten lämnade ledamöterna från C protokollsanteckningar om bristerna i hanteringen av ärendet. Att en så förkrossande majoritet är för den här utvecklingen av den lokala myndigheten är märkligt. I ett ideologiskt perspektiv är inställningen från vissa partier lätt att förstå, men de övrigas tysta medgivande sänder en och annan farhåga till medborgarna.
Den här frågan återremitterades den 4/12 2023 av kommunfullmäktige med krav på risk och konsekvensanalys samt en kostnadsberäkning hur omvandlingen ska ske. Inget om hur det optimala resursutnyttjandet påverkar kommunens ekonomi eller varför det här är ett effektivt förvaltande av skattepengar. Redan den 28/11 2023 skrev Vi Granskar om farhågorna och ställde där ett antal konkreta frågor. Vi tycker att Motalaborna ska ha svar på frågan varför vi ska bolagisera av våra folkvalda. Det är tyst som i graven från dem som ska motivera sina beslut.
Vi Granskar beslöt därför att granska de tre bolag som idag är operativa.
Fortsättning Följer!