När programserien Svenska Scoop i dagens avsnitt på SVT1 kl 21 00 följer upp en av de största korruptionsskandalerna i Sverige (Motalaskandalen), gör man det som ett led i att påminna om de största avslöjanden om missförhållanden i samhället som granskats. Det är ett omistligt tidsdokument om hur kommunpolitiker med skattemedel bekostar privata resor med fruar och sambos, privata uttag, hejdlösa krognotor, bilinköp m.m. När samtidigt tragikomiska försök av de inblandade att mörklägga sanningen uppdagas blir skandalen ett bevis på hur alla kontrollfunktioner sätts ur spel.
Vi Granskar har med våra begränsade resurser under några år tittat på en bråkdel av det som makten i form av folkvalda och myndighetsutövare sysslar med. Efter att ha granskat ett antal affärer, beslut, projekt och medias hantering av desamma, tror vi oss kunna påstå att det fortfarande finns mycket att göra. Den offentliga makten i vårt land utövas till största delen i regioner och kommuner. Ändå finns det ingen oberoende granskning likt riksrevisionen på det nationella planet som lokalt kan granska hur offentliga medel används i kommun och region. Medias roll måste vara att granska politisk och ekonomisk makt med åtminstone armlängds avstånd. En oberoende granskning är ett av grundfundamenten i vår demokrati.
De avslöjanden som Vi Granskars Gösta Blohm tillsammans med Britt Marie Citron kom med resulterade i 2 års fängelse för Sölve Conradsson, och 4 månaders fängelse för Håkan Carlsson. Ytterligare fem personer fick villkorliga domar eller böter.
Korruption är som bekant inte bara mutor och rumlande. Vänskapskorruption är inte ovanligt och säg den som inte känner till att anställda får jobb på annat än strikta meriter och erfarenhet. Tystnadskulturer får ostört breda ut sig och den som har en avvikande mening anses som bråkstake, uppviglare, illojal och emot en påhittad folkvilja.
När Motala började växa på 60-talet var det inte lönt för en med fel partitillhörighet att söka en tjänst i kommunen. Det var ett resultat av en kultur där man värnade om sina egna och hade svårt för att skilja på myndighetsutövning och den politiska makten. Det var i den kulturen som missförhållanden mörkades och sopades under mattan. Ingen vågade slå larm och sedan bli utfryst ur den sociala gemenskapen eller till och med inte komma på fråga för tjänsten hen hade sökt.
En annan central fråga i Motalaskandalen är varför revisionen inte fungerade. Här kommer ett citat från boken Sölve & Co:
¨Det säger sig självt att ledande, starka kommunpolitiker kan påverka både vilka som ska sitta i revisionen och hur den ska arbeta. Hur ska man annars förklara att kommunrevisionen i Motala aldrig hade gjort en redovisningsgranskning av näringslivskommittén/utskottet, som i alla fall hade existerat i 15 år? Aldrig tittat på kontokorten, som man gissningsvis haft i tio år? ¨
Tyvärr ser det mörkt ut med mediernas granskning av lokal makt men avslutningsvis kanske slutorden i Sölve & Co stå som en påminnelse till oss alla i Motala:
¨Trots allt finns det klart lysande ljus i historien om Motalaskandalen, och det är offentlighetsprincipen. Det var den som var hävstången i avslöjandet. När alla kontrollfunktioner var satta ur spel var det till slut den som blev garanten för att demokratin ändå fungerade och korrupta politiker kunde avsättas. Tidningen skrev, folket reagerade och politikerna tvingades att agera.
Paradoxalt nog har Motalaskandalen blivit ett exempel på demokratins nederlag och demokratins seger.¨
Så här trettio år senare är det dags att se tillbaka på hur det har blivit. Är korruptionen utrotad i myndighetsutövning och bland folkvalda? Har vi lyckats tvätta bort ryggdunkarnas, föreningslivets och affärslivets lojaliteter när det gäller att ha överseende med maktmissbruk och slöseri med skattebetalarnas pengar? När Britt Marie Citron i dagens TV-program avslutar med att Sverige inte är fritt från korruption är det ett bevis på varför granskning av den lokala makten aldrig får upphöra och varför offentlighetsprincipen är viktig att försvara.
Vi Granskar fortsätter att granska politisk och ekonomisk makt med utgångspunkt från demokrati, offentlighetsprincip och rättssäkerhet.
Länk till SVT Play:
https://www.svtplay.se/video/eD935WX/svenska-scoop/5-motalaskandalen
Länk till vår hemsida och det första av 32 inlägg i serien Från Motalaskandalen till Skogsborgsaffären:
https://www.vigranskar.com/2020/10/11/fran-motalaskandalen-till-skogsborgsaffaren-del1/