I slutet av förra året tog vi upp frågan om koncernstyrning i Motala kommun och ställde ett antal frågor om varför (se inlägg 23 11 28). Tystnaden från våra politiker är monumental. Debatten i lokala media lyser med sin frånvaro och den enda reaktionen är en niosidig tjänsteskrivelse från kommunchefen Peter Ingesson inför morgondagens kommunstyrelsesammanträde.

En av våra frågor var hur politikerna har tänkt att hantera frågan om jäv. I flera forskningsrapporter varnas för att just den kommunala sektorn är särskilt utsatt för stora risker. 23 procent av de anställda i Sverige är offentligt anställda och 81 % av de offentligt anställda är det på lokal nivå. Tjänstepersoner på lokal nivå har en viktig funktion eftersom de fattar beslut som har stor ekonomisk betydelse för individer. Både markexploatering och till exempel utskänkningstillstånd, bygglov m.m.  är frågor som berör ekonomisk verksamhet. Utifrån befintlig forskning om korruption identifieras ett antal riskfaktorer, till exempel reformer som medför att privata aktörer kan erbjuda välfärdstjänster i privat regi. Andra sårbarheter är stort handlingsutrymme för tjänstemän, svag kommunal revision, förekomst av så kallad tystnadskultur, geografisk och social närhet mellan tjänstemän och medborgare samt normer i det omgivande samhället. Ett intressant område där normer och godtycke kan analyseras är bygglov och exploateringsfrågor.

Offentlig verksamhet är en rättsordning och är något annat än en bolagsreglering som är upprättad för vinstdrivande företag. Den grundläggande skillnaden är att den offentliga verksamheten ska tjäna medborgarna i första hand medan ett bolag ska tjäna ägarna via regler som är anpassade för en kommersiell kultur och främja den kommunala verksamheten från det ursprungliga syftet.

Om vi ser till de tre bolagen Wettern, Sjöstaden Motala Fastighetsutveckling och Sjöstaden Motala Mark AB vimlar det av politiker i styrelserna.

Mark Henriksson: Kommunfullmäktige, kommunstyrelsens arbetsutskott, ordförande kommunstyrelsen, styrelseordförande Sjöstaden Motala Mark AB, styrelseordförande Sjöstaden Motala Fastighetsutveckling AB

Erik Backman: Kommunfullmäktige, kommunstyrelsens arbetsutskott, kommunstyrelsen, ordförande Wettern AB

Peter Ingesson: Kommundirektör, extern verkställande direktör Motala Mark AB

Jimmy Szigeti: Vice kommundirektör, extern verkställande direktör Wettern AB och Sjöstaden Motala Fastighetsutveckling AB

I de här tre bolagen delar 4 personer det operativa ansvaret och styrelseordförandeposterna samtidigt som de har ledande poster i kommunstyrelsens arbetsutskott, kommunstyrelsen och är ledande i den förvaltning som ska förvalta de folkvaldas beslut. Dessutom är andra toppolitiker representerade i styrelserna.

Alla i de här bolagen är rekryterade tack vare, eller på grund av ,sin politiska position eller tjänsteställning. Nu är förslaget att vi dessutom ska bilda en koncern. Troligen med samma personer i koncernmodern. Hur tänker politikerna egentligen? Är det så illa att de är upplurade av en konsult igen?

I Motala Kommuns etiska regler för förtroendevalda står bland annat följande:

¨Arbeta för kommuninnevånarnas och kommunens bästa samt värna om sitt oberoende genom att bortse från egen, närståendes och vänners vinning och själv ta ansvar för att inte hamna i jävsituation.¨

Länk till vårt tidigare inlägg om bolaget Sjöstaden Motala Fastighetsutveckling:

KONCERNSTYRNING I KOMMUNEN?