Ni som såg Nobelfestligheterna kanske funderade på Sverige som en kunskapsnation där kunskapen formar vår demokrati och ingenjörskonsten står för genombrott som gynnar både individ och samhälle. Nu går det inte att bli annat än förbannad när senaste PISA-rapporten visar så fundamentala brister i läsning och matematik för våra 15 – åringar. Det rapporten visar är även ett ökande gap mellan de högpresterande och de lågpresterande. Det här är ett hot mot hela nationens välmående, vår demokrati och medborgarnas självkänsla. Att rätta till det här borde vara en prioritering för alla politiker.

En av åtgärderna är att omgående sluta lyssna på friskolemaffian, börja förändra skolan och sluta utreda ett redan färdigutrett haveri. Professionen vet ju redan vad som behövs.

När friskolorna i Sverige vill etablera sig på en ort får de lokala myndigheterna vara beredda på att trolla med sina knän. Den kommunalt drivna skolan måste vara beredd på att ta emot elever om friskolan inte klarar uppdraget. Friskolorna får även etablera sig även om det urholkar elevunderlaget för den kommunala skolan och därmed den offentliga ekonomin.

Motala är inget undantag från fenomenen och i Motala är sedan några månader Kunskapsskolan etablerad. En skola som är känd för att sätta glädjebetyg.

Efter att ha talat med lärare, föräldrar och tjänstemän vid skolförvaltningen i Motala får vi oroande signaler. Vi har även pratat med Kunskapsskolans representanter.

Kunskapsskolan i Motala hade vid starten 225 elever. Enligt kommunens chefstjänstemän har 35 elever sökt sig tillbaka till de kommunala skolorna. 18 har redan börjat och 17 börjar i januari 2024. Vi har även fått veta att 6 elever stängts av från Kunskapsskolan. Vi kommer att ta reda på vad som hänt med de eleverna. Har Kunskapsskolan följt skollagen?

Enligt Kunskapsskolans rektor Anna Cervin har 12 elever slutat. Vad som är orsaken till de olika uppgifterna är höljt i dunkel. De avstängda eleverna följer skolans åtgärdsstege, enligt Anna Cervin. I övrigt vill hon inte kommentera avstängningarna. I samband med vår kontakt med Kunskapsskolan blev vi inbjudna på lunch och vi kommer då att även titta på hur lärarsituationen ser ut.

Hur många lärare har redan slutat på Kunskapsskolan och är det fler som sagt upp sig? Vilken är den riktiga siffran på hur många elever som slutat? Hur många elever har meddelat att de byter skola till nästa termin? Hur många har stängts av och vad händer med dessa elever? Vilken elevvård finns på skolan och vilka stödfunktioner i form av speciallärare och elevassistenter finns?

Fortsättning följer!