Ordet Campus betyder ett universitet eller högskoleområde, dit ett universitet eller en högskolas verksamhet samlats helt eller delvis. Traditionellt finns på ett Campus därför föreläsningssalar, bibliotek, bostäder och även parkmark. Ordet kommer från det latinska ordet för fält och användes för att beskriva hela området för ett universitet.

Idag har begreppet blivit mer urvattnat och används även ibland för verksamhet som inte innefattar akademisk verksamhet. I Motalas fall handlar det om att samla vuxenutbildning, yrkesutbildning och på sikt några högskoleutbildningar till ett och samma ställe centralt i Motala.

För att det här ska bli verklighet krävs samarbete med ett universitet eller en högskola och en överenskommelse om att förlägga en del av den akademiska verksamheten i form av utbildning till Motala.

Det avtal som avser en fotbollsakademi i Motala där MAIF, företaget NYSA och kinesiskägda Wolverhampton samarbetar innebär inga förpliktelser eller kostnader för kommunen och den utbildning som avses i sammanhanget är fyra distanskurser på 7,5 poäng som erbjuds deltagarna. De arrangeras av Mälardalens högskola och tillför i det här sammanhanget nog ingen Campusstatus.

Utan tvekan vore en centralt placerad utbildningsfastighet ett enormt lyft för hela kommunen med flera positiva effekter för oss medborgare. Idag står lokalfrågan i centrum och det hyresavtal som ska tecknas mellan kommunen och en privat hyresvärd kommer för lång tid att bestämma en del av inriktningen för en del av bildningsnämndens lokalförsörjning.

Kommunens motpart är ett fastighetsbolag som ägs av Fastator och de är i Motala av en anledning. Tjäna pengar! Det är deras huvudsakliga syfte med sin affärsidé som beskrivs som att utveckla stadskärnor. För inte alls så länge sedan såldes aktier för nära en miljard (hälften av innehavet i Företagsparken) och samtidigt lyckades koncernen skjuta upp flera obligationslån som skulle förfalla i närtid. En tuff ekonomisk situation som kanske innebär att bolaget tvingas sälja ännu fler fastigheter än de redan gjort. (Senast i Timrå och Örnsköldsvik).  Att då ha ett långsiktigt hyresavtal med skattebetalarna driver givetvis upp värdet på fastigheten. Något som bolaget SBB gjorde en skön konst av. Vi vet hur det gick och hur skattepengar tog en olycklig väg till aktieägarnas fickor.

Det här är givetvis fakta som spelar in i den förhandling som pågår mellan kommunen och Point Properties. Idag finns bara ett 6 månaders avtal som reglerar en gemensam viljeinriktning utan förpliktelser för någon av parterna. Den risk som finns med att binda upp sig för ett långt hyresavtal innan överenskommelser med någon högskola är träffad är uppenbar. Hoppas nu att Kommunen har kompetens nog att inte bli uppfintad på läktaren av en kompetent fastighetsägare.