Imorgon den 22/2 har samhällsbyggnadsnämnden i Motala ett viktigt möte där detaljplaneförslaget om ett idrottscenter/ ishallar ska behandlas. En exploatering som för en lång tid framöver kommer att lägga en tung börda på skattebetalarnas axlar. Ärendet har varit ute för granskning och granskningssynpunkter har kommit in till kommunen. Det kontroversiella ärendet blir ett test för våra folkvalda i samhällsbyggnadsnämnden. Främst kanske för de folkvalda Sverigedemokraterna, som i valet var emot en placering av Ishallar i området och som efter en del kohandel nu förväntas rösta tvärtom.
19 olika skrivelser har inkommit och av dessa är 8 st från civilsamhället i form av föreningar och medborgare. 5 av skrivelserna från myndigheter har ingen erinran mot förslaget och övriga har synpunkter på handlingarna.
Förutom de synpunkter på ekonomisk prioritering, oklara ekonomiska kalkyler, både beträffande investeringen och den framtida driftskostnaden, finns en del andra synpunkter. Allt från att platsen är direkt olämplig för ett idrottscenter till tekniska frågeställningar om detaljplanearbetet.
Det finns synpunkter på hur infrastrukturfrågorna är hanterade. Både hur de överensstämmer med en tidigare gjord trafikutredning och även om detaljerna i miljökonsekvensbeskrivningen och den dagvattenutredning som är utförd av ett externt konsultföretag. Som exempel är Östgötatrafiken och kommunens tjänstemän av olika åsikt om hur helheten borde kommit före detaljerna i processen. Det råder även olika åsikter om hur dagvattenfrågan är hanterad av kommunen. Elefanten i rummet är ju även närvarande i det här ärendet i form av Lalandia. De samordningsvinster med en osäker Lalandiaetablering som tidigare skulle banat vägen för vår nya simhall är idag skrivna i stjärnorna. Var står Lalandiaprojektet idag med hänsyn till de bolagsmeddelanden som tidigare kommit från Parken Sport & Entertainment A/S? Från den information som meddelas i kommunstyrelsen finns ju som bekant bara ¨informationen noterades¨.
Av totalt 19 olika skrivelser som kommit in har 8 st inte fått sina synpunkter tillgodosedda. Att det råkar vara just civilsamhällets synpunkter som inte blivit tillgodosedda kanske är ett mått på förhållandet mellan medborgarna och kommunen. Det kanske även förklarar lite av kommunens abonnemang på ärenden i Mark och Miljödomstolen.
Nu tillhör väl inte en gissning om att frågan hamnar i Mark och Miljödomstolen någon högoddsare direkt. Kanske ska allt krut läggas på den så viktiga medborgardialogen för att upprätthålla demokratin innan de styrande bygger templen/monumenten över sig själva?