Om ekonomisk redovisning vore en populär idrottsgren skulle Motala Kommuns insatser spela i en egen division. De prestationer som uppvisas i grenen tenderar att för alltid kräva revisionsinsatser. Ett exempel är vad som idag utspelas i vårt kommunhus.

Imorgon den 31/1 har Kommunstyrelsen sammanträde. Ett av de ärenden som ska behandlas är godkännandet av en exploateringskalkyl för område Idrottscenter Varamon. Kalkylen är daterad 2023 01 26, knappt en månad efter att synpunkterna på granskningshandlingarna kommit in och några dagar innan upphandlingen på byggnation av Ishallarna går ut och långt innan en detaljplan ens finns på plats.

Kalkylen visar kostnader på totalt 31 950 000 kr för exploatering av området och inkomster på 20 393 678 kr. Inkomsterna fördelas på markförsäljning och ett medfinansieringsbidrag. Kalkylen ger en nettokostnad på 11 556 322 kr.

Intäkten från markförsäljningen är 5 393 678 kr och samma siffra hittar vi i Arqlys kostnadsberäkning från augusti 2021 under byggherrekostnader. Kommunen räknar alltså in en försäljning av egen mark till sig själva och låter våra folkvalda ta beslut om det.

Medfinansieringsbidraget är 15 000 000 kr och kommer från vägverket. Pengarna betalades ut för c:a 10 år sedan och avsåg infrastrukturbidrag i samband med nya Riksväg 50. Nu återstår att redovisa hur de tidigare är redovisade och om hur den posten finns redovisad  i kommunens balansräkning för att överhuvud taget kunna användas i sammanhanget.

Ärendet som givetvis inte går att ta ställning till innehåller även kostnader för GATOR OCH VÄG, PLANARBETE, FASTIGHETSBILKDNING OCH MARKFÖRVÄRV AV KREMLAN 1-6.

Följande frågor inställer sig:

Ska kommunstyrelsen ta ställning till kostnader som redan är tagna?

Varför dyker de upp nu och har kostnaderna ej varit kända för politikerna?

Varför räknas försäljningen av den ägda marken in som inkomst?

Hur är bidraget från Vägverket redovisat i tidigare årsredovisningar?

Hur hanteras projektredovisningarna i kommunen?

Hur mycket av de beräknade kostnaderna på nästan 32 miljoner är tillägg till de 295 miljoner för projektet som redan är beslutade att tas med i budget för 2023 och 2024?

Var finns den internkontroll och den ekonomiska styrningen i den här delen av kommunens ekonomi som uppenbarligen inte är satt under sparbeting?

Hur står det till med den demokratiska processen i en kommun som uppenbarligen inte har någon kontroll på använda medel? Det finns både en projektledning och en styrgrupp vars uppgift är att utöva styrning och kontroll.

Var finns det omhuldade Lalandiaprojektet , vars konsekvenser starkt påverkar hela Idrottscentret och dess infrastruktur? Kommer det fortsättningsvis att redovisas muntligt? ¨ Informationen noterades. ¨

Vem är ansvarig för den här hanteringen av allmänna medel?

Ovanstående frågor är relaterade till Resultatmål 1: GOD EKONOMISK HUSHÅLLNING

Fortsättning följer!