Efter att ha granskat de styrelseprotokoll och dokument som är kopplade till Aktiebolaget Wettern år 2024 är det några saker vi vill uppmärksamma.
I januari får VD Jimmy Szigeti och kommunens mark och exploateringschef i uppdrag att köpa två fastigheter och därför för bolagets räkning låna upp 11 miljoner kr för att förvärva aktierna i ett aktiebolag. Vi ser även att VD säger att köpeskillingen är godkänd av säljaren.

På styrelsemötet i maj är en av punkterna om Mark Henriksson får delta. Det får han. På samma möte föreslår Niklas Rudberg att bolagets tomter i Varamon ska säljas. Det framgår inte av protokollet vilken punkt som Mark Henriksson var intresserad av.

På ett styrelsemöte i september deltar bara tre av fem styrelsemedlemmar. Där rapporterar VD att köpet av aktiebolaget som initierades i januari var avbrutet.
I oktober redovisas att tomterna i Varamon är sålda till bolagets ägare Motala Kommun för 9 095 670 kr. Summan var inköpssumma, rivningssumma och lagfartskostnad.
I november beslutar bolaget om en budget och att det negativa resultatet kommer att vägas upp av koncernbidrag. Samtidigt informerar bolaget sin nya ägare Motala Rådhus AB. Citat ¨….. det behöver säkerställas att AB Wettern inte redovisar förluster som förbrukar det egna kapitalet framåt, antingen genom att erhålla koncernbidrag eller att skapa intäkter till bolaget genom avtal med intäkter till bolaget avseende den utförda verksamheten kring stadsutveckling.¨

Vi ser även att Verksamhet för strategisk samhällsplanering informerar bolagets styrelse om att det pågående arbetet med Kanalstaden ska leda till att 1 000 motalabor bor i ett unikt naturskönt och centrumnära läge och att Gamla Motala Verkstad ska få nytt liv igen.

VI GRANSKAR KOMMENTERAR:

Bolaget planerade att införskaffa ytterligare ett bolag att förvalta genom förvärv av två tomter.

När det planerade köpet av tomterna ställdes in konstaterar vi att bolaget köpt in tjänster för projektering av tomter som de inte äger. Notan från Projektkompaniet var: 33 721 kr + moms från Ernst & Young: 30 600 kr + moms. Finns inte kompetensen på kommunen att skriva ett köpeavtal på ett bolag som sedan inte köps?

Försäljningen av tomterna i Varamon till ägaren Motala kommun och det avtalade priset gav ett redovisat överskott på knappt 230 000 i redovisningen för 2024.

När bolaget spikar en budget för en verksamhet utan annat innehåll än att sitta och titta på aktierna i Innerstaden blir det bara för mycket. Försöket att formulera en ¨affärsidé¨ genom att framför sig se avtal om försäljning av tjänster inom stadsutveckling utan att ha anställt personal är intressant och kräver ytterligare granskning. Kanske kan bolaget hyra in personal från Motala Kommun för att utföra tjänster till Motala Kommun som sedan faktureras till Motala kommun med en smakfull skillnad mellan kostnad för inhyrd personal och den fakturerade kostnaden till kommunen.

Ett annat konstaterande är att bolaget i protokoll informerar en ny ägare i form av Motala Rådhus AB. En ägare som inte var ägare. För att bli ägare av ett aktiebolag krävs att man förvärvar aktierna.

Den av oss tidigare uppmärksammade olagliga hanteringen av moms upphörde vis halvårsskiftet utan någon kommentar från styrelsen. Om någon återbetalning av tidigare felaktigt dragen moms kommer att ske vet vi inte. Protokollen är egendomligt fria från kommentarer om fadäsen.

Ovanstående aktiviteter har kostat 240 000 kr fördelat på styrelsearvoden drygt 24 000, revision drygt 30 000, redovisning och administration drygt 100 000, konsultarvoden drygt 64 000 och övrigt 22 000.

Varje skattekrona som inte används effektivt är ett misslyckande och kräver åtgärd. De kloka orden går att läsa i Mål och- Resursplan 2025 från Motala Kommun. När man varken har förmåga att driva ett bolag eller ens kan formulera en idé om vad och hur bolaget ska skapa värden för ägarna och medborgarna är det nog läge att lägga ner verksamheten. Det här är ju bara hittepå.

Fortsättning följer!