Den fabel som berättar att den supersäkra investeringen är bostaden har under senare delen av 1900-talet fram till vår tid skapat ett antal superrika i vår värld. Sverige är inget undantag. Trots den krasch som fastighetsmarknaden råkade ut för i början på 90-talet har ¨experterna¨ fortsatt att sjunga prisstegringens och den ökade belåningens roll i rikedomsskapandet. Åtskilliga är de som gått på historierna och sitter fast i skuldfällorna. Det gäller allt från barnfamiljer till stora fastighetskoncerner.

Historiskt räcker det att gå tillbaka till tiden efter första världskriget då det ansågs efterblivet att göra ¨finansiell¨ karriär genom bostadsägande. Rensat för inflation var priserna på bostäder i Stockholm 1985 endast 50% av vad de var toppåret 1909. Ytterst få noterade detta i och med att uppgången tog fart. Mellan 1971 och 2021 var inflationen på bostäder i vår huvudstad fem gånger högre än konsumentprisinflationen. Som exempel kunde en lägenhet som kostade 100 000kr 1971 säljas för nära 3,5 miljoner 2021.

När en hel ¨industri¨, nämnd fastighetsbranschen, med sina finansiärer bockade inför den heliga gral som ökade fastighetspriser utgjorde i girighetens tempel visste lovorden inga gränser. Se bara bankernas utfall i lönsamhet på de bostadslån många dignar under. När nu notorna ska betalas är mungiporna ställda i andra vinklar.

Lilla Motala är inget undantag och det för centrala Motala så viktiga Point Properties med ägarbolaget Fastator har lyckats undvika likvidation eftersom bolaget nu har en revisor. Något som varit möjligt efter att en ny överenskommelse med långivarna slutits. På finansfikonspråk låter det ungefär så här : ¨Genom denna överenskommelse har vi nu skapat formen för hanteringen av Fastators skulder under en längre period, en period som vi ser kommer innebära återhämtade fastighetsvärden och en vitaliserad transaktionsmarknad. ¨ Nästan 80% av Points externa finansiering är obligationslån och bolaget redovisar ett negativt eget kapital. På svenska betyder det att lånen är högre än vad de värderat fastigheterna till.

På vanligt språk handlar det om att de som sitter på obligationslånen har tvingats gå med på ytterligare tid innan de förfaller (mars 2027) genom ett så kallat skriftligt förfarande. Det innebär att när låntagaren inte uppfyller villkoren som angavs när obligationen gavs ut har långivaren rätt att få tillbaka sina pengar eller omförhandla villkoren. Villkor som innefattar både högre ränta och villkorad amortering. När Fastator skickar ut sin bokslutskommuniké innehåller den uppgifter om Point Properties som visar att en omsättning under 2024 på knappt 104 miljoner genererade en förlust på knappt 118 miljoner. Den här blödningen går nog inte att stoppa utan insikten om att fastighetsvärden måste justeras nedåt och att de som sitter med Svarte Petter har åkt på en rejäl smäll.

Det centrala i hela redovisningen är annars förvaltningsfastigheternas värde i Point Properties på drygt en miljard. Det verkliga värdet står nog rimligen i relation till vad man kan sälja fastigheterna för. Är det inte så som marknadsekonomin ska fungera? Till informationen kan tilläggas att Joachim Kuylenstierna nu tvingats avyttra sina aktier i bolaget. Den resa som 2012 innebar att Fastator som då innehöll Offentliga hus och Konkret Fastighetsförvaltning, förvärvade alla aktier i Kuylenstiernas Skälsö verkar nu sjunga på sista versen och de före detta politiker som solat sig i glansen av fastigheternas värdestegring har flytt fältet och efterdyningarna av Sveriges största knarkrättegång ger fortfarande otäcka krusningar på vattenytan. Så det kan bli!