När vår socialförsäkringsminister Anna Tenje säger att det är viktigt att våra gemensamma skattemedel inte går till dem som fuskar och bedrar, har hon givetvis rätt. Bakgrunden är förslaget att kunna stänga av de personer som fuskar med VAB eller sjukpenning. Enligt förslaget ska en individ kunna stängas av mellan tre månader och tre år från våra socialförsäkringssystem.
Våra socialförsäkringssystem finansieras via skattsedeln och därför är det viktigt att vi får in våra skatter. Annars finns det ju inget att bli avstängd ifrån. Under pandemin drabbades delar av näringslivet hårt och förutom direkta stöd lät staten företag få anstånd med att betala in skatt. Först i tre månader och sedan med tolv månader. Totalt fick 65 000 företag, varav 46 000 aktiebolag, anstånd med 110 miljarder kronor.
Den granskning som riksrevisionen har gjort visar att den beräknade kostnaden för erbjudandet som regeringen uppskattade till 2,6 miljarder inte höll. Förlusterna uppgår idag till 8,6 miljarder och med de sista anstånden blir kostnaden troligen 10 miljarder totalt. När nu skattebetalarna på det här sättet agerar långivare är det viktigt att villkoren är glasklara och att pengarna inte går till dem som fuskar och bedrar.
Trots stödet har många företag gått i konkurs och till och med September 2024 var det 8 610 företag som inlett konkurs. Deras anstånd med skatt var i snitt 1 miljon kronor. Det som sticker i ögonen är att ett antal företag gått i konkurs med stora skatteskulder och samtidigt tillåtit sig att göra aktieutdelningar till sina ägare. När företaget Medea ansökte om 30 miljoner i anstånd från skattemyndigheten hade ägarna plockat ut 138 miljoner i vinst innan företaget sattes i konkurs förra året. Aktieutdelningen hade bland annat gått till inköp av en herrgård och ett antal lyxbilar. Här finns det verkligen mylla att gräva i. Ett av företagen som gått i konkurs med stora skatteskulder är Serneke Sverige AB som det finns anledning att återkomma till. I Motala är nog det mest kända fallet det bolag som drev Hallen och dagarna före konkursansökan flyttade till Stockholm.
Den i dagarna så bekanta konkursen i bolaget som drev Lekiabutiker i Östergötland finns kanske anledning att titta närmare på. Här finns både skatteskulder och en rejäl aktieutdelning till ett moderbolag i historien. Låt oss hoppas att konkursförvaltaren upptäcker eventuella avvikelser om de finns. Vi Granskar avvaktar några för sent inkomna årsredovisningar och omständigheter i ett nybildat holdingbolag innan vi kan skriva om detaljerna och bakgrunden till konkursen.
Nu är det kanske dags för nästa minister att ställa sig upp och ta bladet från munnen. Självklart ska de som fuskar med bidrag stängas av från näringsverksamhet och betraktas som de brottslingar de i själva verket är. I fortsättningen vore det rimligt att kontrollera de som använder våra gemensamma resurser för att berika sig själva. Kanske särskilt viktigt när nu hela världen domineras av individer som sätter sig själva och sin egen rikedom före allt annat.