Vi Granskar har inte ambitionen att vara experter på näringslivsrelationer. I kommunen har vi människor som har betalt för att sköta de sakerna. Däremot har vi sedan vi börjat fundera på frågorna, iakttagit hur en del relationerna har utvecklats över tiden.

LALANDIA: Det danska eventbolag som i samarbete med kommunen planerade en semesteranläggning i Motala, ackompanjerades av detaljplaner som inte höll för lagens granskning. I ett mycket pressat ekonomiskt läge tvingades företaget att ta ett beslut om att fokusera på bollsparkandet och försöka att sälja sina rekreationsanläggningar i hemlandet. Trots det framhärdade vår kommun länge i sina planer för semesteranläggningen.

SKOGSBORG: När våra politiker sålde vandrarhemmet Skogsborg till högstbjudande trots polisens varningar började en resa för det köpande bolaget. Bolagets redovisning talade sitt tydliga språk. När bolaget nu har gått in på sin 5:e ägarkonstellation ryktas det återigen om att det fuktskadade vandrarhemmet är till salu. Fortfarande svävar motalaborna i ovisshet om vem som egentligen köpte vandrarhemmet.

EKENÄSSKOLAN: När kommunen tecknade ett hyresavtal med Fogelvik Nordväst efter Charlottenborgsskolans sorti och Fria Intermilias stängning höjdes frågor om ¨affären¨. Här finns en uppsjö av förbättringsåtgärder.

HALLEN: Vi Granskar hade i samband med att när ungdomsverksamheten i Hallen lades ner och ett hyresavtal med en privat entreprenör tecknades några frågor om hyresavtalet. För att få svar tvingades vi till domstol där vi fick rätt till informationen, vilket överklagades av Platen. Vi ansåg det inte vara mödan värt att strida mot den makt som framhärdade affärsmässiga principer för sitt  ställningstagande.  Bolaget som någon dag före konkursen flyttade till Stockholm lämnade en saftig räkning till skattebetalarna och ett lukrativt erbjudande till en ny entreprenör i hallen via konkursförvaltaren. Så var det med de affärsmässiga principerna.

NÄRINGSLIVSSTATISTIK: Den näringslivsstatistik som kommunalrådet, kommunchefen och en leverantör till kommunen ställde sig bakom visade sig vara lite tunn. Vi Granskar gjorde därför en egen liten undersökning för att sprida lite ljus i de dimmor som köpts in av konsulter.

ENKLA HEM: Den soppa som turerna kring några tomter i Varamon som en politiker lyckades köpa av kommunen och sedan efter ett antal turer sälja till något som kallas för ¨Enkla Hem¨ är verkligen värd att betrakta. De ¨enkla hemmen¨ finns sedan en tid att betrakta på nätet.

CAMPUS: I en förundersökning till det kända Playamålet uttrycker Fastators tidigare VD i en telefonavlyssning att genom att placera politiker och folk från finansinspektionen så undviker han kontroll av bolaget. Det som senare har hänt med hot och grov kriminalitet går att läsa om i pressen. Fastators dotter Point Properties äger fastigheterna på tre sidor av vårt torg och med det bolaget har kommunen långt gångna planer på att ¨rigga¨ ett samarbete omkring ett tänkt Campus. Den dagen ett campus kan ta form gäller fortfarande upphandlingsregler. Det finns ju ett näringsliv som på en fri marknad kanske kan erbjuda ändamålsenliga lokaler. Det är så marknadsekonomin ska fungera. Att helt bortse från bolagets sedan många år tuffa finansiella utmaningar och trampa på i ullstrumporna kan sudda ut en och annan näringslivspoäng.

TEGELVIKENS BÅTKLUBB: När en båtklubb med många medlemmar känner sig trängd av kommunens planer tillsammans med en privat exploatör är det civilsamhället som agerar kraftfullt och sätter luppen på en näringslivsrelation som hotar Motalabornas båtliv.

¨UFOT¨ I VARAMON: När en semesterbostad av flyttbar typ placeras på bästa strandläge i Varamon av en företagare i kommunen föranleds det av en något uppseendeväckande attityd från en lokal tjänsteman, vilket får både grannar och motalabor i gemen att skrika högt. Återigen måste domstolen agera.

SERNEKE: Det företag som tecknat avtal med Motala Kommun om GMV (Gamla Motala Verkstad) ägdes av Serneke Fastighet AB som i sin tur ägdes av Serneke Group som i sin tur köptes upp av Doxa som senare sålde Sernekes byggverksamhet till tyska Mutares och nu även har sålt tillbaka Serneke Fastigheter till Ola Serneke. Huruvida det är privatpersonen Ola Serneke eller ett av hans bolag som köpt för 200 miljoner är i dagsläget inte offentligt. Det här är nog snurrigt för både invånare och politiker.

När nu Sernekes byggverksamhet med omsättning över 7 miljarder ansöker om konkurs efter några veckors nytt ägande väcks några frågor. Hur kan ett företag som av Doxa värderades till 1,5 miljarder sommaren 2024 sättas i konkurs? Det här är affärsmässighet i den högre skolan och något som bör bevakas till sista kronan. En av de konsekvenser som kommer som ett brev på posten är säkert stora skatteskulder som vi vet att bolaget tidigare rullat framför sig. Andra lik i lasten som flutit upp kan kanske en konkursförvaltare sprida kunskap om.

KONCERNEN: Beslutet om att bilda en koncern av kommunens bolag är uppseendeväckande. Vid granskningen av de befintliga bolagen avslöjas på ett tydligt sätt synen på hur bolag bedrivs och vad en god ekonomisk hushållning betyder i praktiken. Något som även noteras av näringslivet i kommunen.

DJURKÄLLA: En uppseglande näringslivsrelation är den med Riksbyggen som på åkermark norr om kommunen vill anlägga en ny stadsdel. Motala Växer!!!!!

Fortsättning följ……. Nej, visst ja! KÄRNFULL NEXT.

Nu finns det säkert hundratals andra näringslivsrelationer som påverkar ett lite lägre betyg, men det här är i alla fall några av de ¨affärer¨ vi kan se som ställer till problem oavsett om allt inte är kommunens ansvar.

Ansvar eller att svara an utkrävs på två olika sätt. Det första är det politiska som du och vi utkräver via röstsedeln. Det andra är ju det som våra politiker i sina befattningar som styrande över en myndighet har att förhålla sig till. För att styrelsen (kommunstyrelsen) i en myndighet ska beviljas ansvarsfrihet måste någon först kontrollera hur de styr över myndigheten. Både kommunallag, förvaltningslag och en mängd andra lagrum är aktuella. Ansvaret ligger på styrelsen och de ska se till att ha rätt bemanning och styrinstrument i myndigheten för att utföra uppgifterna.