Den 19:e december publicerade vi svar från några politiker som i kommunstyrelsen deltog i ett beslut om att ingå avtal med Serneke Industrial Center. Frågorna avsåg den hyra vi i kommunen betalade för de lokaler som Industrimuseet utnyttjade. Idag fortsätter vi som utlovat att skriva om avtalet.

I den tjänsteskrivelse som Gemensam ledningsförvaltning, Strategisk samhällsplanering författade 21 09 06 kan vi se att förslaget till överlåtelseavtal är kopplat till tre olika resultatmål i Motala kommun. Mål 1: EN GOD EKONOMISK HUSHÅLLNING. Mål 3: MOTALA VÄXER och Mål 11: ETT BRETT UTBUD AV KULTUR OCH FRITIDSAKTIVITETER.

KULTUR OCH FRITIDSAKTIVITETER. Låt oss börja med mål 11 eftersom frågan om hyresavtalet berör kultur och fritid. Själva avtalet och iordningställandet av Lokverkstaden har verkligen inneburit ett lyft för Motalas utbud av populärkultur. Något som kanske behövdes mer än någonsin efter den panikartade rivningen av Folkets Park. De som framförallt ska ta till sig äran är de entreprenörer som driver verksamheten och lyckas få artister till Motala. Vad vi förstår så var även avtalet ett sätt att kunna låta Industrimuseet vara kvar i området.

Någon bilaga till tjänsteskrivelsen vid KSAU:s (kommunstyrelsens arbetsutskott) hantering kan vi inte se. Det här är ett område att ha noggrann kontroll på eftersom kultur och idrott brukar vara det första som ryker när politiker pratar om god ekonomisk hushållning. Synen på kultur skiljer sig som bekant och kännetecknar en klar linje mellan olika politiska läger. Vi ser det tydligt i El Sistema debatten.

MOTALA VÄXER. Mål 3 har arten av vision i sig och handlar om allas dröm om att kommunen ska växa. Realismen i målet både kan och har diskuterats. Diskussionen handlar om sättet att sätta mål och hur handfast både uppföljning, korrigering av målen och realismen i uppsatta mål är. Enligt SCB är befolkningsökningen mellan 2010 och 2024 c:a 1 650 personer. Under perioden 2012 till 2018 stod invandringen för ökningen (1 850 personer). Utan den hade Motalas befolkning minskat.

Det mesta talar för en mycket svag befolkningsökning och den åsikten har stöd i både forskning och förd politik. Det här är fakta och påverkar givetvis alla projekt som innefattar byggandet av fler bostäder. Trots det framhärdar kommunen i tämligen orealistiska mål i sin kommunikation. Något som påverkar ambitionerna för samhällsbyggnad och därmed kostnadsmassan i kommunen.

EN GOD EKONOMISK HUSHÅLLNING: De direkta ekonomiska konsekvenserna är givetvis att kommunen slipper en mycket kostsam sanering av området genom att låta en privat exploatör utveckla området. Genom att skänka bort området för en krona fick vi även den hjälp vi behövde med att rusta upp Lokverkstaden. I samband med Sernekes övertagande av området för en krona skrevs värden för 28,6 miljoner ned i bokslutet för 2021. Därmed uppstod en förlust på 28,6 milj för kommunen. Huruvida det här är en god ekonomisk hushållning får den framtida utvecklingen av området visa.

Motala kommun hade även externa hyresgäster i området och hyresintäkterna som kommunen gick miste om uppgick till drygt en miljon per år. Genom avtalet tillkom även en hyra för lokalerna där industrimuseet huserade. Hyran är satt till 520 000 kr/år och hittills har kommunen fått hyresfakturor på 1,6 miljoner. Alltså – 1 milj – 0,52 = – 1,52 milj per år. Av Hannah Gruffman, chef på kultur och fritid får vi reda på att kommunen tidigare hade kostnader som motsvarades av hyreskostnaden för industrimuseet. Något som då borde finnas redovisat i form av neddragning av kostnader för förvaltningen av området. Vi har inte tagit del av någon redovisning som beskriver kostnadsminskningar i form av lägre driftskostnader i samband med avtalet.

Nu är det upp till det privata kapitalet att utveckla den oslipade diamanten. Något som givetvis även är en ideologiskt präglad politisk viljeinriktning.

Fortsättning följer!