God morgon! Idag är det den tredje advent och vi tänder tre ljus. ¨… när Qurinius var ståthållare över Syrien¨. Idag funderar många på vem som ska vara ståthållare över Syrien. Kanske ska vi tända ljusen för tre vise män av vår tid. Putin, Trump och Erdogan.  Är det de herdarna som kommer med gåvor till regionen ledsagade av löften om en ljusare tid för ett plågat folk? En from förhoppning om en sekulär och demokratisk stat med rum för alla religioner förblir för alltid en dröm för många.

Över hela vår värld firas julen av kristna med insikten om vad som skedde i ett stall i Betlehem. 570 år senare föddes enligt många andra en annan tongivande gestalt vid namn Muhammed. Sedan den tiden har historien format regionen. År 790 blev Islam den dominerande religionen i regionen. År 1095 inleddes det första av åtta korståg för att ¨befria¨ det heliga landet. Efter Saladins seger 1187 domineras regionen av kalifat bestående av fatmider, mamluker och ottomaner.

I relativ närtid (1914) startade första världskriget och 1915 inträffade massakern av 1,5 miljoner armenier som mördades av ottomanska turkar. Ungefär samtidigt börjar turkar hänga araber i Beirut eftersom de krävde självständighet från det ottomanska riket. 1916 träffar Storbritannien och Frankrike det så kallade Sykes-Picot fördraget som delade upp Syrien, Jordanien, Irak och större delen av Arabiska halvön. 1917 kom Balfourdeklarationen som gav brittiskt stöd för ¨upprättandet av ett nationellt hemland i Palestina för det judiska folket¨.

1918 avslutas första världskriget och Damaskus hade då fallit i händerna på de allierade; kung Faysal inrättar sig i Damaskus. 1919 tilldelas Storbritannien mandat över Palestina och Irak; Frankrike tilldelas Syrien. Allt enligt Versaillesfördraget. Redan 1920 skapar en fransk general Libanon av Syriskt territorium. Sevresfördraget mellan de allierade och ottomanska riket ger kurderna rätt till självstyre. Fördraget ratificeras aldrig. 1936 sker ett arabiskt uppror i Palestina och 1939 startar andra världskriget. Resten är en del av den nutidshistoria som så uppenbart berör oss än idag.

För tredje söndagen ett citat av Khalil Gibran

Om du satt på ett moln skulle du inte se gränsen mellan ett land och ett annat, inte heller det som markerar gränsen mellan en egendom och en annan. Det är synd att man inte kan sitta på ett moln.