Ända sedan vi började skapa samhällen har torget varit en samlingsplats för medborgarna och en lokal handelsplats. Kopplingarna till vår tids kommersialism via grekiskans benämning för torg eller handelsplats är uppenbar för de flesta. Det som idag utspelar sig runt vårt torg är frikopplat från vanliga medborgares vardag och stavas ekonomi. Ekonomi som i betydelsen hushållande med resurser, ekonomi i betydelsen som styrinstrument i samhällsutvecklingen och ekonomi i betydelsen hur uråldriga marknadsmekanismer styr utbud och efterfrågan.
På tre sidor av vårt torg ägs fastigheterna av Point Properties via olika bolag. Allt under en hatt som är döpt till Fastator. Bakom bolaget ligger bland annat en gång bildandet av Samhällsfastigheter i Norden. Från början var både Ulf Adelsson och Mats Hulth personer som delade idén om att tjäna pengar på samhällets egendom. Senare inhopp av Carl Bildt och Björn Rosengren var ett försök att bringa legitimitet åt verksamheten. Den tidigare aktive ägaren Joachim Kuylenstierna har en villkorad överenskommelse om att överlåta sina aktier. Det är endast en av flera överenskommelser som syftar på att skjuta upp de skulder som är relaterade till obligationslån både för moderbolaget och specifikt Point Properties.
De rubriker som idag handlar om dödshot, pågående rättegångar och tidningsrubriker är relaterat till händelser då Joachim Kuylenstierna via sitt bolag Skälsö AB letade riskkapital och en del av tillskottet kom från en källa som finns beskriven i en tingsrättsdom från 2013 (mål nr B 9799-10 Stockholms Tingsrätt). Enligt förundersökningen placerades 2 996 600 EUR i aktier i Skälsö AB. Joachim Kuylenstierna blev efter DK Properties ombildning senare majoritetsägare i Samhällsfastigheter i Norden AB. Tingsrättsdomen var den omtalade Playa rättegången och avsåg grovt narkotikabrott, häleri, grovt bokföringsbrott, penninghäleri m.m. Två av de huvudåtalade friades sedan i en uppmärksammad hovrättsdom. Det här är väldokumenterade händelser från en av Europas största brottsutredningar med kopplingar till skatteparadis och ett antal länder där märkliga banktransaktioner har ägt rum. En omfattande penningtvätt där drygt 100 miljoner är bevisligen spårade till två av de huvudåtalade.
Fastator är idag ett via utställda obligationer djupt skuldsatt bolag vars affärsidé har byggt på samma riskfyllda antaganden som många andra exempel (se SBB och Oscar Properties). Det första antagandet är låga räntor. Det andra är ständigt ökande fastighetsvärden. Det här är inget unikt och fastighetsbranschens nyckeltal är inte direkt någon raketforskning. Det man tittar på är först och främst hyresvärde eller vad fastigheten inbringar per kvm och år. En annan är vakansgraden och är ett mått på hur stor del av ytan som är uthyrd. Driftskostnaden är en parameter och innehåller fastighetsskötsel i form av underhåll, el, vatten och avlopp m.m. Direktavkastningen är ett mått på hyresintäkter – driftskostnad i förhållande till fastighetens värde. Tillsammans med totalavkastningen som även tar hänsyn till värdestegringar är det viktiga nyckeltal. Soliditet och snittränta är andra nycklar som kompletterar varför en investering i fastigheter kan bli aktuell. Hävstångseffekten på avkastningen av det egna kapitalet vid en hög andel lån och värdestegring kan vilken gymnasieelev som helst på ekonomiprogrammet förklara.
När nu räntor och fallande priser har påverkat fastighetsbranschen ryker de som tagit enorma risker med att belåna en tänkt värdestegring via välvilliga fastighetsvärderare och banker som öst kapital över både bostäder och kontorsfastigheter. När bubblan spricker till slut inser många att fastighetsvärderingarna är alltför höga och det visar sig att kommersiell verksamhet inte kan bära hyresnivåerna eller att bostadsköpare inte är beredda att lägga ut de summor som bolagen vill ha. De summor som försvunnit i ett antal stora fastighetsbolags krascher borde nu mana till eftertanke. En eftertanke som innebär att inte låsa upp sig på hyror hos fastighetsspekulatörerna. Inga fler riggade Campusöverenskommelser baserade på uppblåsta fastighetsvärden. Inga fler strandnära projekt som kommer att resultera i överskuldsättning.
När fastighetsfolket pratar om högavkastande fastigheter med centrumläge menar man att det står verksamheter i kö för att hyra. Så är inte fallet i Motala och det mesta talar för att problemet stavas för höga fastighetsvärderingar. I Fastators redovisning kan vi se att bolaget tycker att deras byggrätter är undervärderade, men faktum kvarstår att branschens gigantiska lånefinansiering inte kan fortgå. Allt prat om att lägre räntor ska få fart på branschen är ju ett försök att återigen dra igång lånekarusellen och skapa ytterligare problem. Lärdomen kanske är att branschen inte bedriver samhällsplanering eller bostadspolitik. Branschen ägnar sig åt att tjäna pengar och vi har saknat verktygen att reglera den samhällsskadliga verksamheten.
Nu får vi (våra folkvalda) ägna oss åt att rätta till de stolleprov som snart har satt oss i en global skuldkris vi inte kan komma ur. En fälla som redan förflyttat gigantiska finansiella resurser från produktiv värdeskapande verksamhet till allas våta dröm om att bli rik på sin bostad eller sitt ägande. Det kvittar hur många varv vi går runt vårt torg. Det finns inget trollspö som återställer marknadens dom över vad de här fastigheterna verkligen är värda. Förlusten måste tas nu istället för att skjutas på framtiden. För det är väl inte så att kända politikers nunor som historiskt har setts i ett antal styrelser påverkar samhällets förmåga att agera just i det här fallet?