BÖR EN DEMOKRATI FÖRSVARA SIG SJÄLV?
På ledarplats i vår lokalpress ställs frågan om varför det debatteras så mycket offentligt i Motala. Artikeln avslutas med att politikerna nu behöver hantera debatter istället för att lägga energin på att hitta konstruktiva lösningar.
Efter att i några år ha skrapat lite på ytan på en del kommunala beslut, försökt att få svar från ansvariga politiker och ifrågasatt lokalpressens roll i den lokala demokratin är ett genmäle till MVT på sin plats. Den lokaltidning som aktivt går politikernas ärenden och ibland fungerar som rena megafonen för makten kanske skulle fundera lite på sin egen roll. Otaliga är de gånger som politiker utan kritiska frågor fått använda tidningens resurser för att föra ut sitt budskap utan en granskande journalists roll. Det är givetvis redaktionens ansvar vilket innehåll som tidningen låter ta plats på sina sidor. Den lokala idrotten tar stor plats och sedan en tid även flersidiga reportage om vad som pågår i Lokverkstaden. Det är nog snarare avsaknaden av granskande journalistik som utmärker lokaljournalistiken idag.
I en levande demokrati har pressen en viktig roll genom att granska politisk och ekonomisk makt. Den politiska spelplanen är på väg att ändras och har ändrats i hela västvärlden där populism och antidemokratiska krafter vinner terräng genom att medvetet föra ut budskap med avsikt att mörklägga, dölja eller låta tveksamma offentliga beslut passera obemärkt förbi. I den ledarartikel där MVT tycker att politikerna nu behöver hantera debatter istället för att konstruktivt hitta lösningar nämndes bostadsproduktionen vid Tegelviken. Den 9/7 kallade båtklubben till presskonferens där MVT var närvarande. Nästan en månad senare publiceras en artikel om båtklubbens förhållande till Motala Kommun. Enligt MVT var anledningen till fördröjningen att man var att låta ansvariga politiker och tjänstemän uttala sig innan man kunde skriva om ärendet. Det var ju båtklubben som kallade till presskonferens och kommunens agerande fanns ju redan dokumenterad i kommunens diarie.
Vi Granskar har lyft frågor som antagligen inte tål offentlighetens ljus. Vi har även ställt frågor till politiker, som uppenbarligen inte tycker att de behöver svara på relevanta frågeställningar om vad som ligger bakom kommunala beslut. Det här är djupt oroande och ett nederlag för demokratin. En levande demokrati kräver engagerade och upplysta medborgare som kan delta i debatter och adressera våra folkvalda. Civilsamhället sitter inne med en del kunskap och kan vid en utökad dialog vara med och föra demokratin framåt. Utan någon vetenskaplig undersökning bakom oss har vi den uppfattningen att Motala de senaste åren har utmärkt sig genom ett antal märkliga affärer:
Lalandia – ett misslyckande som är gigantiskt för en kommun i Motalas storlek.
Skogsborg- en mycket märklig affär som fortfarande är ett frågetecken för motalaborna
Kommunalrådskarusellen inom Moderaterna
Ekenässkolan – en märklig upphandling och ett uppseendeväckande hyresavtal
En helt missvisande och dåligt underbyggd näringslivsstatistik presenteras av den kommunala ledningen.
Upphandlingen av näringslivstjänster och Tillväxt Motalas roll – MVT i tydlig jävsituation
Kantarellen 5 – en folkvald politikers affär med kommunen
Ishallarna – en dyrbar historia som uppvisar allt annat än konstruktiva lösningar
Serneke och kanalstaden – kommunen skänker bort ett stort område och betalar sedan hög hyra per månad för ett industrimuseum. Hur går det med saneringen?
Campus Motala – en krisande fastighetskoncern som sitter på centrala delar av Motalas fastigheter betyder för närvarande ett stopp för planerna
SBB- ett bygge som höll på att gå helt i stöpet på grund av en havererad fastighetskoncern
Riksbyggen – ett kontroversiellt förvärvstillstånd av jordbruksmark som just nu är ute på samråd
El Sistema – politisk teater där politiker helt ogenerat får stå och ljuga i MVT
Koncernbildningen i kommunen – vi saknar fortfarande svar på varför det här en bra lösning
Platens affärer med tidigare hyresgästen i Hallen- där en konkurs förra året kostade skattebetalarna åtskilliga miljoner.
Lalandiaaffären i riksdagen – där kommunens tillkortakommanden gömdes till förmån för kritik av lagstiftningen.
Parkeringssnurren – en fråga som har upprört många Motalabor.
Skolfrågorna – en viktig del för att garantera den framtida demokratin och betydande avvikelser i elevers resultat i grundskolan
Strategernas intåg – en administrativ farsot med oklara roller inom flera områden
Evenemangsutvecklare – en politisk teater där först bildningsnämnden fick backning och det sedan smögs in via tjänstemännen till kommunstyrelsen.
Det här är bara några av de frågeställningar som finns för en fungerande lokalpress att gräva i men som sällan görs.
Låt oss nu hoppas att politikerna kan få den energi som krävs för att hitta konstruktiva lösningar. Vi ser tyvärr många låsta positioner och en ovilja att ta debatten. Det kan bero på olika saker, men en anledning är säkert att det i flera fall är ovana vid att motivera tagna beslut inför de medborgare som vid urnorna gjort sina val.