STRATEGISK SAMHÄLLSPLANERING I SJÖSTADEN

Strategi är ett omhuldat ord. Det används bland annat i samband med tjänstetillsättningar i vår kommun. Strategi brukar annars mest definieras som handlingar som utförs idag och är avsedda att påverka framtiden. En naturlig del av alla styrelsers och ledningars arbetsuppgifter och specialister på området brukar finnas på stora företag som ser det som en viktig uppgift att omvärldsbevaka trender, geopolitik och utveckling av olika marknader.

När Strategisk samhällsplanering inom gemensam ledningsförvaltning i Motala kommun den 17:e juni skickar brev till Motala Båtklubb Tegeviken gör man det på uppdrag av KSAU (kommunstyrelsens arbetsutskott). I brevet avser kommunen att ta ställning till en ny arrendator för området. Detta under förutsättning att båtklubben inte skriver under förslaget till ett nytt arrendeavtal med Motala kommun. I sammanhanget ska nämnas att de socialdemokratiska ledamöterna i KSAU inte är med på tåget eftersom de är emot bostadsbyggnation i Tegelviken.

Motala Båtklubb Tegelviken hävdar att uppsägningen av nuvarande avtal den 28 februari 2022 inte  överensstämmer med reglerna för uppsägning och har därför inte skrivit på ett föreslaget nytt avtal. Det råder även olika uppfattningar om hur det existerande avtalet ska tolkas och begrepp som lägenhetsarrende, hyresavtal och besittningsrätt är föremål för olika juridiska tolkningar av parterna.

Båtklubben som för övrigt höll presskonferens den 9:e juli hävdar även att kommunens arbetsprocess är märklig och att talet om samråd och diskussioner för att hitta lösningar för alla parters bästa bara är tomma ord. Det som från början beskrevs som 48 bostäder har från den externa exploatörens sida i MVT beskrivits som ett sjuttiotal. Den process som inleddes 2017 kan väl inte med bästa vilja i världen kallas för en konstruktiv dialog. Parterna står idag på exakt samma ställe som när kommunens tjänstemän mötte klubbens representanter i december 2021.

Båtklubben själva har en vision om hur de vill utveckla området med ytterligare 180 båtplatser för den kö av Motalabor som vill ansluta sig till de redan drygt 500 medlemmarna. Motala Kommun vill som det verkar till ett högt pris genomdriva en detaljplanering av bostäder för området. En detaljplan som troligen återigen blir föremål för överklaganden och domstolsförhandlingar.

Nu blåser det återigen upp till strid mellan civilsamhället och Motala kommun. När vi läser den lokala utvecklingsplanen känns karta och verklighet vara långt ifrån varandra och det är inte underligt att förtroendet för det lokala styret återigen får sig en törn. Det tal om dialog och samarbete som politiker så vackert beskriver utmynnar inte så sällan i maktfullkomlighet och brist på konsekvenstänk när dialogen förutsätter anpassning bara av en part. Hur tänker makten i det fallet? När Lalandiahaveriet och en allsvensk bandyklubbs sorti fortfarande är på Motalabornas näthinna kanske man ödmjukt ska ställa sig frågan vem man fått sin makt ifrån.

Oavsett vem som har rätt om en mycket kontroversiell detaljplan som ännu inte sett dagens ljus och en juridisk fråga om tolkningen av ett avtal är det ett nederlag för alla Motalabor. Kommer Motalas strategi för tillväxt och expansion för evigt vara kantad av domstolsförhandlingar? Förstår inte våra folkvalda att den demokratiska dialogen är på riktigt och inte floskler man häver ur sig för att vinna kortsiktiga poäng.

Strategi är åtgärder vi vidtar idag för att påverka framtiden. Hur vill våra folkvalda ha relationerna med civilsamhället i framtiden? Eller är detta bara ett bevis på att polariseringen är total även på det kommunala området. Det här är både farligt och mycket allvarligt.