I den partiledardebatt som hölls i SVT 5/5 var den sista frågan från programledarna om det var tillåtet att placera kärnvapen på svensk mark. Sällan har väl ett svar med alternativen ja eller nej fått utstå en sådan utläggning som KD-ledaren Ebba Busch stod för. Allvaret i frågeställningen kan ju aktualiseras genom att peka på att det land i världen som har flest kärnvapen just nu för ett aggressivt anfallskrig i vår närhet.
Kommunstyrelsen tog 2024 02 27 ett beslut om att inte ha några synpunkter på remissen FÖ2024/00152. Mot beslutet reserverade sig Maria Persdotter (C) och Elias Hallén (MP). Bakgrunden är ett remissvar författat av Gemensam ledningsförvaltning 2024 02 01 och som lyder enligt följande:
Sammanfattning
Motala Kommun har mottagit en remiss avseende Avtal om försvarssamarbete med Amerikas förenta stater (DS 2024:2) Promemorians förslag har inte någon direkt påverkan på kommunens verksamhet och bedöms inte få några konsekvenser för Motala kommun.
Remissinstansens synpunkter
Motala kommun har inga synpunkter på promemorian
Det saken handlar om är det så kallade DCA avtalet eller Defence Corperation Agreement som Sverige skrev med USA i december 2023. Ett avtal som ger USA rätten att placera ut soldater och materiel på 17 baser i Sverige. Det här har inte ett pillekvitten med NATO att göra utan är ett avtal mellan Sverige och USA om militärt samarbete och reglerar den rättsliga statusen för amerikansk militär, dess anhöriga och leverantörer. Det handlar om samtliga flygflottiljer och de arméförläggningar som brukar kallas vårt försvar.
Det här är utrikespolitik och säkerhetspolitik i form av ett bilateralt avtal och oavsett vad vi vill kommer det här få konsekvenser för oss boende i de kommuner som har anläggningar där amerikansk trupp kommer att vistas. Totalt 111 remissinstanser har fått promemorian. Beslutet som snart ska fattas är troligen ett av de viktigaste besluten som någonsin tagits kring Sveriges självständighet som nation. Beslutet innebär omfattande ändringar av lagar och tot 34 lagrum är påverkade. I praktiken bildandet av en stat i staten.
De som tycker att vi för snabbt lägger oss i en stormakts intressesfär påpekar att de berörda kommunerna snabbt blir ett legitimt anfallsmål om NATO hamnar i konflikt. Sveriges ståndpunkt att kärnvapen inte ska placeras på Svenskt territorium väger säkert lätt vid en konflikt och regleras inte alls av det här avtalet. Något som både Norge och Finland reglerat i sina avtal. Dessutom är den troliga konsekvensen att en despot, antidemokrat och politiker som vill förvandla den amerikanska staten i auktoritär riktning snart är befälhavare över styrkor på kommunens mark.
Amerikanska soldater och deras nära och kära behöver inte leva under svensk lag och polisen har begränsade befogenheter vid misstänkt brottslighet. Något vi sett i andra länder i bland annat våldtäktsmål. Vidare får de uppföra affärsverksamhet, shoppingställen, serviceinrättningar och annat utan svensk tillsyn. Avtalet påverkar även finansiella tjänster, skatter som moms, alkoholskatt, tobaksskatt och bolagsskatt, vilka de inte behöver betala. Även tullagstiftningen måste ändras.
Kan någon tala om varför en så här uppenbart kontroversiell fråga passerar relativt tyst? Avtalet kanske inte berör Motala Kommuns myndighetsutövning som sådan, men visst får det konsekvenser för vår kommun. Beror det på att försvarsmakten ändrat retoriken från OM KRIGET KOMMER till NÄR KRIGET KOMMER? Eller kan det bero på att så här svåra frågor domineras av de tvärsäkra och tvivlarna konsekvent är förlorarna när krigsretoriken flyger i luften?
KAN FRÄMMANDE MAKTS NÄRVARO I KOMMUNEN BLI AKTUELL? I SÅ FALL, VILKA KONSEKVENSER FÅR DET FÖR VÅR HEMKOMMUN? KOMMER VI ATT KUNNA ÅKA TILL KVARN OCH KÖPA SKATTEFRI SPRIT OCH TOBAK AV AMERIKANSKA SOLDATER SOM VILL TJÄNA EN EXTRA HACKA?
Vår försvarsministers besök i USA och underskriften av avtalet föregicks av åtminstone för medborgarna en tyst överenskommelse. Debatten om detta har förutom en interpellationsdebatt varit märkligt tyst. Pressen lyser med sin frånvaro och endast några få har tagit upp frågan på nationell nivå i pressen.
Länk till debatten:
https://www.riksdagen.se/sv/webb-tv/video/interpellationsdebatt/beslutsprocessen-kring-dca-avtalet_hb10584/?pos=1347&autoplay=true
Det känns vät ändå tryggt att vår kommun talat om att det inte får några konsekvenser för Kvarn och Motala kommun.