Det är sannerligen inte lätt att vara folkvald. Dock är visserligen vissa grundläggande krav uttryckta i allt från etiska riktlinjer för folkvalda, lokalt utvecklingsprogram och Agenda 2030. Demokrati angår oss alla och att bygga ett hållbart samhälle för framtida generationer är en mångfacetterad uppgift. För att den så livsviktiga tilliten mellan väljare och politiker ska bibehållas är öppenhet, transparens och dialog med medborgarna en hörnsten. Så även pressens kritisk granskande av makt i alla former.
Det som nu utspelar sig framför väljarnas ögon i Motala är värt att kommentera. Det sedan länge debatterade Lalandiaprojektet har nu nått en nationell nivå. När centerns partiledare Muharrem Demirok dyker upp i Motala och uttalar sig tvärsäkert om ett gigantiskt lokalt politiskt haveri är det bara för mycket. De lokala politiker som har lovat att gå till botten med Lalandiaprojektet sviker sina väljare genom att agera med sina egna politiska intressen framför väljarnas för ögonen.
Vår lokale riksdagsman Johan Andersson levererar i riksdagen i en interpellation en ensidig beskrivning som tar upp en del av problemställningen, men glömmer helt och hållet lokal samhällsplanerings tillkortakommanden. Det föranleder Naturskyddsföreningen att publicera ett öppet brev till vår civilminister med klargörande av vissa utelämnade detaljer i interpellationen.
När sedan en delegation bestående av Mark Henriksson, Elias Georges och Marcus Lejonqvist besöker riksdagen i samma ärende tillsammans med Johan Andersson och enbart återberättar för medborgarna på några av politikernas privata facebooksidor börjar det likna en fars. Besöket av våra lokalpolitiker är säkert demokratiskt förankrat i partigrupperna, men bör man inte städa framför egen dörr först innan man för upp frågor på riksnivå utan att väljarna får reda på vad som avhandlas? MVT följer upp med att okritiskt låta en oinformerad partiledare uttrycka sin åsikt efter att ha fått en ¨sanning¨ serverad för sig. Vilket budskap framfördes egentligen i riksdagen?
Ingen Motalabo vet varför Lalandia drog sig ur. Är det tidsaspekten, det uppenbart besvärliga ekonomiska läget eller en redan beslutad annan inriktning för bolaget. För den insatte var tveksamheterna en realitet för flera år sedan.
Har våra riksdagspolitiker fått reda på att projektet saknade riskanalys och en sammanhållen projektredovisning?
Har våra riksdagspolitiker fått reda på vilken roll ett externt företag (Tillväxt Motala AB) spelade i början av processen utan att vara en del av myndighetsutövningen? Lovades det mark som kommunen inom ramen för lagstiftningen inte kunde leverera?
Har våra riksdagspolitiker fått reda på vilka som beordrade detaljplaner som så uppenbart stred mot gällande lagstiftning? För kunniga tjänstemän på samhällsbyggnadsförvaltningen kan väl inte ligga bakom det här?
Har våra riksdagspolitiker fått reda på hur samrådssynpunkter hanterades av myndigheten och även fått en förklaring att civilsamhället tolkar lagstiftning annorlunda än de som är satta att försvara densamma?
Har våra riksdagspolitiker tagit del av alla de ¨informationen noterades¨ som i flera år varit följeslagare till projektet i protokollen från vår kommunstyrelse?
Är våra lokalpolitikers agerande ett sätt att lära sig något av de beslut som är fattade under resans gång eller bara ett sätt att skylla på lagstiftning och domstolars ledtider?
Alla vet att domstolsprövningar är tröga processer, men lösningen är bättre detaljplaner, demokratisk insyn via lyhördhet ibland annat samråd och en förbättrad och ärlig kommunikation. Tröga processer kan undvikas om dialogen med medborgarna slipper skötas av domstolar.
Väljarna är värda betydligt mera om demokratin ska ha en chans. När engagerade samhällsmedborgare tvingas lägga hundratals timmar för att sätta sig in i komplicerad lagstiftning för att man inte kan lita på de som ska kunna den, har vi problem.
Demokrati är besvärligt och upprätthålls aldrig genom en oinformerad befolkning. Tvärtom är det allas rätt till information och deltagande i besluten som är vår räddning. Våra politiker har ju uttryckt det så fint i den lokala utvecklingsplanen (LUP) Finns det politiker som inte tycker det ska de träda fram och ärligt stå för det. Demokrati är och ska vara besvärligt.
Motala kommuns Målområde 5 i Mål och Resursplanen inleddes av våra politiker med orden:
¨Tillgänglighet och inflytande är de viktigaste frågorna i en fungerande demokrati och gör att vi tillsammans kan ta del av och påverka den framtid vi vill skapa tillsammans.
Genom insyn och transparens och ökad tillgänglighet till information ger vi Motalaborna möjlighet att inte bara följa kommunens beslutsprocesser utan också påverka hela vägen från idé till genomförande.¨
Är det här altartavlor avsedda för att ramas in och sättas på väggen eller är orden menade på riktigt av de politiker som författat dem? Om de är konsultprodukter författade av den nya tidens hjältar som för en rund slant lurar godtrogna medarbetare på ytterligare en strategikurs är vi illa ute. Politik handlar om oss alla och vår vardag.