När Vi Granskar i början av förra veckan nås av det öppna brev som är skickat från styrelsen i Naturskyddsföreningen i Motala till infrastruktur och bostadsminister Andreas Carlson valde vi att inte publicera det. Vi gjorde bedömningen att det ändå skulle komma till Motalabornas kännedom genom den lokala pressen. Förutom regeringskansliet var ju brevet även skickat till pressen.

Måndag den 25/3 har MVT ändrat rubriken på brevet och infört det i papperstidningen som en debattartikel. Det får den omedelbara konsekvensen att de Motalabor som får sin huvudsakliga information från lokaltidningen luras att tro att det här är en debattartikel om Lalandiaprojektet.

Brevet som skickats till ansvarig minister är en kraftig reaktion på att en folkvald politiker i en interpellationsdebatt i vår lagstiftande församling (riksdagen) vilseleder regering och riksdag om de sakförhållanden som i Motala har inneburit en inställd etablering av en semesteranläggning. Det är direkt riktat till den högsta politiska ledningen i landet och en tydlig markering för hur en komplicerad sanning med många komponenter hanteras av våra folkvalda.

Det öppna brevet skulle givetvis, om det publicerats, varit föremål för en redaktionell text med annan rubrik. Brevets rubrik var : ¨Öppet brev till Andreas Carlson, infrastruktur och bostadsminister.¨ Det här är inte bara allvarligt. Det är i högsta grad anmärkningsvärt om en tidning så ensidigt hanterar civilsamhällets reaktioner utifrån maktens perspektiv eller om det var journalistisk okunskap som låg bakom, även det anmärkningsvärt.

När vi reagerade på direktrapporteringen från interpellationsdebatten trodde vi inte att det kunde bli värre, men det blev det. Vårt tidigare inlägg ¨MED ARMKROK I RIKSDAGEN¨ manade till skärpning. Den tycks utebli i delar av tidningens ledning. Dock ett stort erkännande till att tidningen på ledarplats kräver en oberoende utredning eller ¨sanningskommission¨ om hela Lalandiaprojektet.

Pressen är en omistlig del av en fungerande demokrati och ska så vara. I länder med ledningar som motverkar demokratin som idé och styrelseskick är utnyttjandet av en svag press något som makten använder sig av. Till slut är det bara maktens version som syns. Då brukar de som tycker annorlunda redan vara borta.