Att arbeta med strategi borde ingå i alla organisationers ledning och aldrig separeras från organisationsledningens ordinarie arbete. Att arbeta för organisationens långsiktiga framgång tillhör ju alla ledningars ordinarie arbete. Att arbeta med strategi innebär ju att man blickar framåt samtidigt som organisationens mätetal alltid är ekonomiska och blickar tillbaka på vad som skett. Att definiera begreppet strategi brukar definieras som: Beslut i nutid för att säkra framtida framgång.
I det aktuella fallet med kommunens omtalade evenemangsstrateg verkar själva strategin med införandet något snurrig. Förslaget som sådant kom upp i Bildningsnämnden samtidigt som sparförslaget att lägga ned El Sistema dök upp.
När majoriteten drog tillbaka förslaget om att lägga ned El Sistema föregicks det av en sällan skådad cirkus i lokalpressen där ledande politiker i bildninmgsnämnden giorde bort sig å det grövsta genom att blåljuga om varför förslaget drogs tillbaka. På nämndens möte försvann även den föreslagna evenemangsstrategen bara för att dyka upp i ny skepnad via en tjänsteskrivelse till kommunstyrelsen. En form av oärligt politiskt hantverk av arten ¨vi gör ändå som vi vill¨. Tror inte Motalapolitikerna att medborgarna är vid sina sinnens fulla bruk?
Nu har Bildningsnämndens vice ordförande Per Stark uttalat sig i samband med önskemål om en konsthall i kommunen. I en artikel i Östgötatidningen Business säger han: ¨Att förslaget att lägga ned musikrörelseprojektet El Sistema inte gick igenom satte dock käppar i hjulen. Det hade givit oss ekonomiska möjligheter att stötta ett konsthallprojekt, men nu har vi inte resurser.¨ Detta efter att han själv dragit tillbaka förslaget i nämnden. Inte med ett ord benämns synen på kultur som genomsyrar majoriteten. Det är till att ha vidsyn inom politikerområdet.
Det är inte Vi Granskars sak att analysera nämndens ekonomi i helhet, men ett litet tips kan vi ge. Efter att kommunen skänkt bort gamla MV området för en krona mot att Serneke piffade upp Lokverkstaden (för övrigt ett lyckokast för kommunen),har vi andra påverkbara kostnader. Under nämndens egen hatt har vi till Serneke Industrial betalat drygt femtiotusen i månaden för den lokal som inhyst det gamla industrimuseet. Utan något gällande hyresavtal. Vi har i alla fall inte fått något sådant. Bara kopia på ett internavtal mellan tjänstemän i kommunen. Kanske kan en evenemangstrateg för någon miljon om året fixa biffen för kulturens överlevnad i staden utan bokhandel.
Börjar inte det mesta likna ett evenemang nu? En uttalad strategi och vision om tillväxt har inte burit frukt. Är inte kravet på förändrad strategi tydligt i vår vackra stad? Kanske priset som bäst på skygglappar får en given vinnare i form av vår kommun.