Enligt aktiebolagslagen är det styrelsen som har ansvaret att leda bolaget. Huvuduppgifter är organisation och förvaltning av bolaget. Styrelsen ska dessutom fortlöpande bedöma bolagets ekonomiska situation. Styrelsen ska även se till att bolagets organisation är så utformad så att bokföring, medelsförvaltning och ekonomiska förhållanden i övrigt kontrolleras på ett betryggande sätt.

Vi Granskar har granskat styrelsearbetet i Aktiebolaget Wettern. Under år 2023 har tot 13 personer varit närvarande vid bolagets tot 6 genomförda styrelsemöten. De beslut som är tagna av styrelsen är i de flesta fall av formell art av typen val av justerare, nästa möte o.s.v. De punkter som finns på protokollen är av arten rapporter och styrelsens beslut är att arkivera handlingarna eller notera informationen eller notera att bolagets skatt är betald. De verkliga beslut som kräver ett aktivt ställningstagande av styrelsen kan räknas på ena handens fingrar.

Vi har ännu inte begärt ut noteringarna från de punkter som är benämnda ¨informationen noterades¨.

På första styrelsemötet under 2023 den 24/1 fick VD Jimmy Szigeti uppdraget att för bolagets räkning omsätta lån, dvs låna upp belopp motsvarande belopp på de lån som förfaller till betalning hos Kommuninvest i Sverige AB. Här beslutar styrelsen alltså att ett bolag som går med förlust ska fortsätta att externt finansiera verksamheten med lån. Vi ser ingen anteckning om att försöka påverka bolagets kostnader för att minimera upplåningen. Ej heller något förslag på att avveckla bolaget som egen juridisk enhet.

På samma möte som ytterligare lån ska tas upp för att hålla bolagets näsa över vattenytan, informerar bolagets VD att Serneke står redo att ta emot de kommunala bolagens ledamöter till ett studiebesök som det senare ska visa sig bolaget betalar för. En liten utflykt till Göteborg som gick lös på drygt femtiotusen och avsåg resa, hotell, konferensrum och måltider för de 21 deltagarna från Motala Kommun. Vill man vara lite elak kan man konstatera att vi lånar pengar för att åka på studiebesök till ett omtalat bolag i fastighetsbranschen.

På det andra styrelsemötet 21/2 föreslår styrelsen att kalla till årsstämma i bolaget.

På det sista styrelsemötet den 12/12 får Jimmy Szigetti och Christine Stafström uppdraget att gå vidare med ett förvärv av en fastighet. Vi ser även där  att arbetet med att effektivisera bolagets inre arbete pågår. Vi frågar oss vilket inre arbete som avses. Vi hittar nämligen inte så mycket arbete. Kanske onödiga styrelsemöten kan väcka frågan VARFÖR DÅ?

Ovanstående är det arbete en styrelse har presterat under ett år. Övriga punkter ur dagordningarna är av arten information och kunde lika gärna presenterats genom mail till deltagarna.

Vi Granskar undrar nu om det här är ett effektivt sätt att använda kommunala resurser på. Ser det ut så här eller är det bara ett olycksfall i ¨arbetet¨? Redovisningen av bolaget utan intäkter borde rätteligen kosta ett fåtal tusenlappar och de fåtal beslut som är tagna kan med fördel tas i den ordinarie kommunala organisationen.

Om det här är en rättvis bild av ¨arbetet¨ i kommunen kan man ju undra var internkontrollen håller hus och fungerar. Man kan även undra vem som är ansvarig för att upprätthålla effektivitet och produktivitet i en myndighet som har att förvalta våra gemensamma resurser. Kanske ska målet ¨En ekonomi i balans¨ brytas ned till effektiva åtgärder mot den administrativa hydra som växer och klänger på väggarna i kommunhuset.  En hydra duktig på att undvika ansvaret, hitta på nya strategiska uppgifter och ordrika dokument utan reellt innehåll. Samma hydra kanske kan hitta någon smörgås till någon på våra vårdboenden som verkar vara för dyr. Eller varför inte några böcker som verkar vara en onödig kostnad att slänga på våra barn. Vi måste ju ha råd med en evenemangsstrateg, en bolagsstyrelse till och kanske en konsultledd LUP (lokal utvecklingsplan). Politik är ju att välja. Eller hur?