Klassisk rundpingis innebär att man springer runt bordet i vänstervarv och slår ett slag var tills bara två spelare finns kvar. De som inte kan reglerna så där bra kanske fortsätter ensamma och försöker envetet slå upp bollen i lyra, hinna till andra sidan och fortsätta ensamma i en evig rusning runt bordet.
I Vi Granskars pågående granskning av de kommunala bolagen har vi i Aktiebolaget Wettern hittat en faktura från Motala Kommun på 50 000 kr +moms. Fakturan avser administration för jan-dec 2023. 50 000kr i administration för ett företag som inte har några intäkter, har 110 st verifikat att bokföra och har haft 6 styrelseprotokoll att administrera, tyckte vi var en mycket hög kostnad varför vi ville titta lite närmare på detta.
Vi begärde då ut det avtal som skall ligga som grund för denna fakturerade kostnad.
Nu visade det sig att det enda avtal som finns är ett gammalt avtal som gäller för tiden 2017-2019 och därefter upphör avtalet. Vi har inte granskat räkenskaperna från 2020 – 2022 och kan därför inte uttala oss om denna summa på 50 000 fakturerats från Motala Kommun till Aktiebolaget Wettern varje år. Det vi emellertid vet är att denna summa fakturerats och betalats under 2023 TROTS ATT NÅGOT AVTAL EJ FINNS, utan den uppgift vi fått är att det är under omförhandling.
Avtalet från 2017 är underskrivet av Camilla Egberth och Jimmy Szigeti för säljarens (kommunen) räkning. För köparen (Aktiebolaget Wettern) har Agneta Niiklasson och Peter Ingesson skrivit på. Här har alltså folkvalda och tjänstemän tecknat ett avtal med varandra. Visserligen med olika hattar på sig, men troligen helt ovetande om vad det innebär.
Den omförhandling som nu enligt uppgift pågår är spännande eftersom den tidigare säljaren Jimmy Szigetti är köpare i form av VD på Aktiebolaget Wettern och den tidigare VD:n i bolaget nu kanske är säljare i egenskap av kommunchef.
Vi Granskar kan framför oss se en svår förhandling där kravet från ett bolag som vill hålla nere kostnaderna, krockar med en kommun som vill ha så stort bidrag som möjligt till sina administrativa kostnader. För säkerhets skull kanske vice kommunchefen kan träda in och representera kommunen. Då är ju plötsligt både köpare och säljare samma person. När en förhandling om skattebetalarnas pengar involverar en bekant som motpart till en kommunal tjänsteman, kallas det närståendejäv och är en form av korruption. Vad kallas fenomenet när både köpare och säljare är samma person?
Är det bara vi som tycker att det här är rena snurren och borde skrämma den minst mörkrädde för kommunala bolag? När Inga Britt Ahlenius* säger: ¨kommunerna är som Vilda Västern utan själva sheriffen¨ är hon en av få i den offentliga debatten som talar klarspråk. Citatet kommer från en konferens om korruptionen i kommuner och regioner och citatet avser både avsaknaden av ansvar, regelverk och extern kontroll av bland annat kommunala bolag.
*Inga Britt Ahlenius är tidigare chef för riksrevisionen och har arbetat både inom FN och EU mot korruption. Hon bidrog starkt till att riksrevisionen kom att lyda under riksdagen och inte regeringen.
Länk till konferensen:
https://www.youtube.com/watch?v=IlSMnjiuU6c