Rubriken framkallar nog ett och annat fnysande hos vissa Motalabor, men det finns flera anledningar att använda den. Till att börja med är begreppet känt för många som förundrat sett de sista årens utveckling i vår kommun. En del kopplar begreppet till det bolag som via avtal har uppdraget att sköta näringslivs, turism och tillväxtfrågor för kommunen. En annan anledning är att begreppet passar bra på de utväxter som av sig självt växer på en organisationskropp när den inte mår bra.
Det senaste tillskottet är en tjänsteskrivelse där den gemensamma ledningsförvaltningen föreslår inrättandet av en ledningsgrupp med uppgiften att övergripande, strategiskt och på ett systematiskt sätt arbeta med inriktning i frågor om tillväxt och samhällsbyggnad.
Nu inställer sig återigen frågan ¨varför då? ¨. Jobbar inte den gemensamma ledningsförvaltningen övergripande efter beslut av politiken? Är inte den lokala utvecklingsplanenen (LUP) förankrad i organisationen? Medborgarna väntar ju fortfarande på konkretiseringen av hur delmålen ska uppnås. Vilken roll har bolaget Tillväxt Motala som sedan dess bildande kostat kommunen åtskilliga miljoner? När kommer deras redovisningar om vad de åstadkommit fram i ljuset? Hur hänger allt ihop med ansvar och befogenheter mellan politik och den utförande organisationen?
Motalas kommunfullmäktige har precis återremitterat ärendet om bildandet av en koncern när det här förslaget dyker upp. Idag finns en politisk organisation med kommunstyrelsens arbetsutskott, en kommunstyrelse och de andra nämnderna. Däribland samhällsbyggnadsnämnden som hanterar samhällsbyggnadsfrågor och ett nyinrättat näringslivsråd som ska hantera näringslivsfrågor. Över alltihopa basar kommunfullmäktige som har det övergripande ansvaret. En kommunal organisation som dessutom har några bolag som föreslås bli fler och ingå i en koncern.
De 48 styrdokument som finns och tillsammans med en lokal utvecklingsplan (LUP), Agenda 2030 som sägs vara implementerad i kommunen, är det ramverk som tillsammans med lagstiftning styr hur arbetet ska utföras. Återigen frågar vi vilket eller vilka politiska partier som hittat på det här. Eller är det ett uttryck för att osäkerheten om hur man ska agera som ligger bakom? Eller ve och fasa ett förslag som inte alls kommer från den demokratiskt förankrade delen av kommunen utan från en redan tungt administrativt belastad tjänstemannakår som gärna vill ha fler arbetsuppgifter och skriva flera policydokument att styra efter. Varför inte ta en sak i taget och svara på de frågor vi redan ställt om den föreslagna koncernbildningen, reda ut hur de som redan har de här uppdragen kan utföra dem bättre och varför det har blivit som det blivit?
Dagens bild föreställer Herkules som besegrar Lerneiska Hydran. I den grekiska mytologin lurade den i träsk och andra vattenrika områden. Den administratriva Hydran har alla våra folkvalda ett ansvar att se upp med. Den växer även den i ett vattenrikt område.