Den föreslagna koncernstyrningen i Motala kommun blev som bekant återremitterad för att ytterligare förtydligas och förklaras för medborgarna av våra politiker. Vi aktualiserade några frågor efter att förslaget blivit offentligt. Den första frågan var: VILKA PARTIER OCH VILKA POLITIKER HAR INITIERAT DET HÄR OCH VILKEN IDEOLOGISK ÖVERTYGELSE LIGGER BAKOM FÖRSLAGET?

De som redan i måndags ville rösta igenom förslaget var M, KD, SD och L. Nu måste de partiernas företrädare kliva fram och förklara hur de tänkte att kommunens uppdrag för medborgarna på ett bättre sätt genomförs, genom att en del av organisationen organiseras som en koncern. Dessutom måste de även tydligt tala om hur deras tanke om att bygga ett bättre samhälle skulle hänga ihop med koncernstyrningstanken. Kom förslaget från ett av partierna eller var det ett gemensamt valtekniskt samarbete som resulterade i att koncernen blev lösningen på flera av de mål som kommunen fastställt i den lokala utvecklingsplanen?

När Sofia Näsström, professor i statsvetenskap, uttalar sig om demokratin säger hon bland annat följande: ¨Demokratin är livsviktig. Den påverkar ditt liv i stort och smått, och den gör dig viktig. Vad du tycker och tänker betyder något. Samtidigt är den krävande.¨

Att demokratin påverkar oss i smått och stort vet vi alla. Den trottoar du går på är lagd tack vare ett politiskt beslut. Lekparken där du gungar ditt barn ligger där den ligger tack vare ett politiskt beslut. Det våra barn möter i skolan är en miljö skapad av politiska beslut. Den omsorg våra äldre får är även den skapad av politiska beslut. Till och med vad du betalar i parkeringsavgift är ju som bekant ett resultat av politiska beslut. Exemplen är många och en stor del av det som berör våra liv är beslut fattade i den kommunala demokratin.

Vad du tycker och tänker är viktigt. Det är ju dina representanter som re-presenterar dig i de valda församlingarna och som ska fatta beslut baserat på de tankar och ideér de presenterar för dig som medborgare i allmänna val. Det är därför av yttersta vikt att våra lokalt valda företrädare är tydliga med varför de fattar vissa beslut.

Att demokratin är krävande är just det faktum att den förutsätter att olika åsikter och uppfattningar kommer i dagen och debatteras sakligt och med respekt. Koncensus är inte så bra eftersom det tenderar att göda missnöje och bereda väg för populism och politiker med andra avsikter än de som är grundade i demokratin. Avsaknaden av en offentlig debatt i lokala medier har säkert förklaringar i ett förändrat medielandskap, men är direkt skadligt för hur vi som medborgare uppfattar legitimiteten hos våra styrande. Det här är allas ansvar och alla partier i våra församlingar omhuldar ju demokratin och till och med uppmärksammade den särskilt år 2021. Demokratin står över ismer och partitaktik. Demokratin är vad som förenar alla som är förtroendevalda. Det finns alltid för och emot i en fråga och det ska så vara. När frågor dyker upp utan att vara ordentligt redovisade behövs det ibland lite tid för att fylla de luckor av otydlighet som förslagen innehåller.

Fortsättning följer!