Motalas folkvalda samlas idag i Kommunfullmäktige för att debattera och rösta om hur frågan om koncernstyrning ska hanteras. Med start i måndags publicerade vi tre texter om förslaget. Den första innehöll ett antal frågor som ännu inte är besvarade. Det andra innehöll en generell text om legitimitet och det tredje återgav några tidigare offentliga röster om bolagisering av offentlig verksamhet. Nu sällar sig även MVT:s ledarskribent Tobias Josefsson till kritiken och som i sin ledare i lördags skrev: ¨ Förändringen sägs ge fördelar, men transparensen och tydligheten gentemot invånarna blir lidande av den föreslagna förändringen. Demokratin och insynen tar stryk. Är det verkligen värt det?¨
En av de frågor vi tar upp är rätten till offentlig insyn och hur den påverkas. Hur ser det egentligen ut när invånarna begär ut handlingar från de helägda bolag som kommunen idag har?
Nu har det kommit till vår kännedom att en medborgare förra veckan kontaktade den operativa ledningen för två av kommunens bolag, VD Jimmy Szigeti, för att begära ut upprättade handlingar från bolagen. Svaret från Jimmy Szigeti var enligt medborgaren att begäran skickats vidare till kommunens jurist och en sekreterare.
Det är ju inte bara förvånande utan även anmärkningsvärt att det hos ledningen i våra kommunala bolag råder osäkerhet om grundläggande lagstiftning och kännedom om hur upprättade handlingar som man själv är operativt ansvarig för ska hanteras i förhållande till en grundlagsskyddad rättighet.
Vi Granskar kommer fortsätta att skriva om offentlig och ekonomisk makt med utgångspunkt i demokratifrågor, transparens och rättssäkerhet. Frågan om bolagisering kräver både en offentlig debatt och ett antal svar från våra folkvalda innan ett respektfullt demokratiskt beslut kan fattas.