Kort tid efter att vår utbildningsminister i pressen uttalat att dokumentationskraven måste minska, nås Motalaborna av ett minst sagt märkligt uttalande från vårt kommunalråd Mark Henriksson. Uttalandet om för lite dokumentation var ett svar på en fråga om varför dokumentationskraven ökade. Om det här är ett politiskt ställningstagande eller om det är signaler från en tjänstemannakår som berättigar sin existens med ökade dokumentationskrav är osäkert.
Många är de lärare som håller med Joakim Svensson i hans beskrivning av hur dokumentationskraven används och vilken effekt de har. När alltmer tid går till dokumentation, individuella anpassningar och ¨pluppande¨ blir lektionsplaneringen lidande.
Lärarna som grupp är på första plats i en rapport från Arbetsmiljöverket om vilka som har mest stressrelaterade besvär, sömnsvårigheter och ångest. Det här är en dokumentation som borde mana till förändringar.
Vii anknyter gärna till den platsannons som vi publicerade i förra veckan. Annonsen fanns på Motala Kommuns hemsida och avsåg kvalitetsutvecklare / utredare. Nu var det inte Grönköpings Veckoblad, utan Motala Kommun som orsakade dragen i smilbanden.
Förra året lämnade 18 000 elever årskurs nio utan gymnasiebehörighet. Men låt oss för all del skära ner ännu mer på skolan. Vad kan gå fel i en värld där friskolekoncerner kan redovisa vinster och generera aktieutdelning från våra skatteintäkter på tusentals kronor per barn i skolverksamheten?
Academedia är en av friskolekoncernerna och den består av drygt 80 företag med över 40 varumärken och är norra Europas enskilt största friskoleaktör med verksamhet i Sverige, Norge, Tyskland och Nederländerna. Drygt 15,5 miljarder i omsättning år 22/23 gav en vinst före skatt på 759 miljoner. Börsvärdet är drygt 5 miljarder. Allt enligt företagets egen redovisning.