Någon har sagt att om vi kunde radera all världens kunskap och börja om igen skulle de slutsatser om livets alla skeenden, fysik, kemi, geologi, biologi och teknik bli exakt desamma. Det ligger i sättet att undersöka, ifrågasätta och sätta upp regler för hur vi hanterar och prövar evidens. Religionerna skulle troligen se annorlunda ut och slumpen skulle säkert ge oss andra trosföreställningar. Religion är nämligen ett mänskligt påhitt. Tron på en gud har flera tusen år på nacken och är gemensam för kristna, muslimer och judar. De dyrkar dessutom det gamla testamentet som en gemensam källa till visdom.

I en modern sekulär demokrati är religion en privatsak och tydligt skild från staten. Människor är inom ramen för rättsstatens regler fria att utöva sin religion. I vår rättsstat är även yttrandefriheten skyddad av lagtext. Det innebär inte att vi kan använda yttrandefriheten som ett argument för alla stolligheter. Begränsningarna i yttrandefriheten finns bland annat inskrivna i 16 kap .8§ Brottsbalken. Inledningen lyder:¨ Den som i ett uttalande eller i ett annat meddelande som sprids hotar eller uttrycker missaktning för en folkgrupp eller en sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse, sexuell läggning eller könsöverskridande identitet eller uttryck, döms för hets mot folkgrupp till fängelse i högst två år eller, om brottet är ringa böter. Om brottet är grovt döms för grov hets mot folkgrupp till fängelse i lägst sex månader och högst fyra år. ¨ Även i lagens förarbeten finns tydliga hänvisningar till vad som avses. När det dessutom finns rättspraxis och ett antal prejudicerande domar framstår undfallenheten i kombination med ansvariga politikers uttalanden som helt obegriplig.

De krumbukter som nu är triggade av extrema krafter kunde lätt hanteras genom att polisanmäla ett antal bokeldare och justitieutskottets ordförande. Det här verkar ju ändå vara människor av samma skrot och korn med enbart ett syfte. Att sprida hat, öka polariseringen och efterapa den framgångsrika extremhögerns propaganda i cowboyland.

Vägledande för hur extrema politiska krafter gradvis förändrar både debatt och allmänhetens uppfattning är citatat ¨att kultur i en vidare mening styr politiken mer än vad politiken styr kulturen¨. Om vi inte bemöter hatets förespråkare med sympati och solidaritet är vi illa ute. När avgrunden visar upp sig på sociala medier är det viktigt att försvara grunderna i vårt demokratiska styrelseskick. Joel Halldorf ( kulturartikel i Expressen) pekar mycket riktigt på att vårt sätt att tala och tänka sätter ramarna för politikernas handlingsutrymme. Ett handlingsutrymme som nu politikerna i Norrköping tar till intäkt för att slakta kulturpolitik till förmån för populism, marknadsliberalism och ett stänk av Tidö på kommunal nivå.

Den kanske viktigaste juridiska debatten är nästan totalt osynlig i media när kulturkriget pågår som mest. En grundlagskommitté har lämnat viktiga förslag för att stärka svenska domstolars oberoende (SOU 2023:12). Att stifta lagar som innebär att domstolar kan hålla stånd i oroliga tider och där politiker inte via regeringsförordningar kan ändra lagarna är viktigt för demokratin. Det kanske kan hålla allt från justitieutskottens ordförande till länsstyrelser och kommuner på mattan när man medvetet försöker runda lagstiftningen. När en före detta ordförande för Högsta förvaltningsdomstolen (Mats Melin) och en före detta ordförande i Högsta domstolen (Stefan Lindskog)  tar upp frågan i en debattartikel tyder det på att professionen är oroliga för att det finns krafter som försöker rucka på principerna om maktfördelning. En lagstiftande, en verkställande och en dömande makt är grunden i våra nordiska grannländers grundlagar och de principerna för maktdelning är bland annat grunderna för EU:s problem med Ungern och Polen.

 

Fria och oberoende medier är även en omistlig del av en väl fungerande demokrati. De förmedlar nyheter, ger utrymme för offentlig debatt och granskar den offentliga maktutövningen. Det här är en debatt som inte ger stora rubriker, men ack så viktig för all maktutövning i vår demokrati som hotas av mörka krafter, korruption och påverkanskampanjer på flera plan.