Och två nya föds. Påståendet är en omskrivning av den amerikanske författaren Philip Roths påstående om att varje år dör 70 läsare. När Norrköpings kommun genom ett gigantiskt Alexanderhugg mot kulturen delar ut ett dråpslag är det populism på hög nivå. Från kommunalrådet kommer mycket tydliga uttalanden i rikspressen som tyder på att de styrande ser kulturen som en företeelse som levererar produkter och upplevelser som går att omsätta i pengar. Att se shopping som det högsta mänskliga värdet går helt i linje med klickekonomins logik och den numera rådande övervakningskapitalismens koncentration av både makt och pengar. När FN larmar att vi står inför en global svältkatastrof och miljoner barn kommer att dö drar de flesta länder ned på biståndet till svältande. Är det för att reparationskostnaderna på Ferrari ökat exceptionellt eller är det lyxvåningarnas utsatthet för räntechocken som får oss att dra ned på humanitära insatser?
Kunskap om vår omvärld får vi från kultur i olika former. Det är därför den är en central del i vår demokrati. Utan en välutbildad befolkning dör även själva demokratin. Vad står på tur näst? Public service, biblioteken, museerna eller delar av utbildningsväsendet. Vår väg till nyttiga konsumenter är ju redan finansierad via Facebook, Google, Instagram, Youtube, Apple, Microsoft med flera. När dör den sista läsaren? I bokhandelslösa Motala är frågan kanske berättigad.
I veckan går 6 kulturchefer ut i ett upprop för läsningen. De flesta undersökningar visar att läsningen minskar i nästan alla grupper. Knappt hälften av landets elever har tillgång till ett bemannat skolbibliotek. Skillnaderna ökar mellan barn beroende på socioekonomisk bakgrund och skolan blir sämre på att kompensera. Idag når 20% av 15-åringarna inte över basnivån i läsförståelse.
Läsning är nyckeln till historien, men även en förutsättning för människans frihet. Slopa de ekonomiska incitament som gör att privata skolkoncerner kan strunta i skolbibliotek. Många elever har inte tillgång till egna läromedel eller skönlitterära böcker.
Det här är nog på sikt det enskilt största hotet mot demokratin. Utan en välutbildad befolkning saknas förmågan att fullgöra medborgaruppdraget.