När Lena Westerlund ställer en interpellation till personalutskottets ordförande i Motala kommun om nya scheman för anställda i kommunen ger det ett svar som är värt att notera.
Frågorna var relaterade till framförallt kompetensbrist, utbildningsinsatser och hur arbetet med att trygga välfärdstjänsterna i praktiken kommer att ske.
Svaret från personalutskottets ordförande inleds med att det tyvärr via EU:s överstatlighet har skapats ett tvång av arbetstidsanpassning. Är det en åsikt som speglar Samverkan för Motalas åsikt i frågan, personalutskottets åsikt i frågan eller är det bara personalutskottets ordförandes egen personliga åsikt i frågan som luftas? Det kanske vore bra om kommunen förtydligar sig. De har ju via sin organisation SKR framfört att stöd i modern forskning om dygnsvila är en anledning till förändringen.
I svaret anges även att det är viktigt att behålla personalen och föra fram arbetsgivarvarumärkets fördelar. Vi får även veta att vi inte ska vara rädda att vidareutveckla medarbetarna för att stärka upp kompetensen och vi behöver agera så att medarbetare faktiskt går utbildningar. Vi behöver även ta stegen för att erbjuda nyanställda utbildning och tro på dem som medarbetare.
Vi kan även se att ett behov av kompetensutveckling för chefer identifierats där bra chefer med bra ledarskap med rätt förutsättningar är viktigt. Rimligt antal medarbetare för varje chef anges även som en lösning på problemen.
Satsningen på Campus nämns även som en möjlighet för kompetensförsörjning och förstärkning av vuxenutbildningen. Utbildning till befintliga medarbetare och chefer behöver stärkas upp.
Vi ser även i svaret att framtiden kommer att vara utmanande med personal inom välfärdssektorn och det gäller att vara modern i tänket, men upprätthålla kvalitet. Om Motala Kommun inte klarar av att bemöta medarbetares önskemål så är det möjligt med privata engagemang som hjälp.
Det här är alla delar i det svar som ges av en ansvarig politiker i Motala Kommun
Nu frågar Vi Granskar vad som ska göras, vem som ska göra det, hur ska det göras och vad det kostar? Det här uteblivna svaret på frågorna liknar så kallat snömos och är ju inget värt förrän något konkret kommer fram.
Till sist en liten påminnelse: Chef är en titel. Ledarskap är en relation.
Fortsättning följer – Nej, informationen noterades.
Illustration: Magnus Bard , hyllad satirtecknare i Kommunalarbetaren och DN