När vår regering vill införa det så kallade paradigmskiftet i svensk kriminalpolitik är det både repressivt och ska helst ske över natten. Det är sannerligen inte så vi traditionellt har hanterat rättssäkerhet i vårt land. En som är mycket kritisk till hur vi går fram i ivern att visa handlingskraft mot brottslighet är Mia Edwall Insulander på advokatsamfundet. Hon menar att vi måste avväga och framförallt lyfta frågan om mänskliga fri – och rättigheter. Ett av förslagen är anonyma vittnen. Ett förslag som en utredning redan 2021 förkastade. Ett annat förslag är preventiva tvångsmedel i form av bland annat avlyssning av personer som inte är misstänkta för brott. Att utvisa gängkriminella som inte är svenska medborgare håller de flesta med om. Problemet är att vi måste definiera begreppet för att ligga på rätt sida mänskliga fri och rättigheter. Annars riskerar vi att sakta glida in i ett övervakningssamhälle vars konsekvenser vi inte har en aning om.

Rättssäkerhet handlar om individens rätt mot makten och i en rättsstat är det allas rätt att kunna försvara sig, vilket försvåras om ett anonymt vittne anmäler dig för ett brott eller om du själv blir offer för en övervakning som inte är riktad mot dig. Lagrådet uttrycker tvivel inför skyddandet av vår integritet. Vi har alla rätt till en privat sfär och en skyddad plats att vara på. Det tillhör våra grundlagsskyddade fri och rättigheter. Principerna behov, effektivitet och proportionalitet är det som gäller vid lagstiftning. Proportionalitet är en viktig princip som betyder att målet skall möta medlen vid användande av olika åtgärder. Det brukar ta tid att uppnå det avvägandet. Risken är att lagstiftningen blir symboliska lagar som går hand i hand med populismen.

Några som inte verkar bry sig så mycket om integritetsfrågor är de två tidigare Motalapolitiker som är anklagade för grovt olaga integritetsintrång och grovt förtal tillsammans med en tredje Motalabo som är anklagad för medhjälp till grovt olaga integritetsintrång. Brotten som de är anklagade för består av att bland annat på Facebook och Flashback spridit sekretessbelagda bilder och uppgifter från en förundersökning. Den tredje anklagade har varit behjälplig med att som ombud hämta in sekretessbelagt material från våra myndigheter.

Om de bevisas skyldiga är det ett starkt bevis på en avskyvärd kvinnosyn (och för övrigt även människosyn). Det paradigmskifte vi ser här handlar om hur folkvalda politiker misstänks begå grova brott. Nu är det inte första gången vi får in personer misstänkta för brott i våra politiska församlingar. När det sker är det verkligen dags för våra politiker att hantera frågorna om attityder och värderingar som är acceptabla inom ramen för den ideologi de företräder. Annars riskerar förtroendet för våra politiker att få sig en rejäl törn. Vi ser även i Motala en lite märklig journalistisk värdering. Är inte detta en nyhet för en av presstöd delvis finansierad lokaltidning? Det är flera debatter som borde föras på lokal nivå.