Frågan om någon överhuvudtaget kan vissla i Motala kommun känns berättigad idag. Den 15:e maj behandlas en granskningsrapport från den externa revisionsfirman Deloitte om kommunens visselblåsarfunktion i fullmäktige. Återigen ett ärende som väcker frågor.

BAKGRUND: År 2019 kom EU:s visselblåsardirektiv som ett direkt svar på ett önskemål om att stärka leden i kontroll och efterlevnad av unionsrätt och unionens politik. Den nya visselblåsarlagen började gälla i Sverige den 17:e december 2021. Missförhållande på en arbetsplats ska kunna rapporteras både till huvudmannen och till en myndighet. Lagen gäller alla anställda, men även praktikanter, volontärer, konsulter och aktieägare. Lagen gäller alla offentliga arbetsgivare med mer än 50 anställda och privata med mer än 249 anställda. Den 17 juli 2022 skulle det här senast finnas på plats och under senare delen av 2023 skärps lagen till att även innefatta privata arbetsgivare med mer än 50 anställda.

Visselblåsarlarm ska hanteras av särskilt utsedda personer eller enheter som ska vara självständiga och oberoende.

Visselblåsare ska skyddas mot repressalier från arbetsgivare. Utsätts en visselblåsare ändå för detta ska det finnas rätt till skadestånd.

Arbetsgivare och fackförbund ska kunna ingå kollektivavtal om den interna visselblåsarfunktionen där de kan anpassa rutinerna till de egna förhållandena på arbetsplatsen.

I Motala föreslog Miljöpartiet inrättande av en visselblåsarfunktion innan lagen trädde i kraft, men en majoritet röstade ned förslaget. Motala kommun inrättade funktionen i samband med det tvingande lagkravet. I det lokala utvecklingsprogrammet för år 2023 -2026 finns målområde 10. En attraktiv arbetsgivare. Som ett led i att nå målet är det centralt att det finns upparbetade vägar för alla att slå larm om oegentligheter och misskötsel av kommunens uppdrag. En arbetsplats där oegentligheter inte vågar rapporteras är ingen trygg arbetsplats.

Den revisionsfråga som ställdes var följande: Har kommunstyrelsen i Motala Kommun säkerställt att kommunens visselblåsarfunktion är adekvat och känd samt uppfyller gällande lagar och förordningar? Då inget ärende har behandlats inom ramen för visselblåsarfunktionen är det en berättigad fråga. De rekommendationer som de externa revisorerna ger kommunstyrelsen är följande:

Att tillgängliggöra e-tjänsten ¨Visselblåsarfunktionen¨ på kommunens hemsida

Att utveckla tjänstens användarvänlighet – att göra det lätt att göra rätt.

Att informera och förankra visselblåsarfunktionen i kommunens verksamheter

Att hänvisa till Arbetsmiljöverket som en alternativ rapporteringskanal och ansvarig tillsynsmyndighet

Att utveckla rutiner/handlingsplaner kring utredning och återrapportering av inkomna ärenden

Att tydliggöra roller inte minst skillnaden på rollerna mellan kommunen och den externa parten

Att synliggöra informationen kring visselblåsning genom fysiskt möte på hemsidan utan att behöva klicka det digitala rapporteringsverktyget

Den externa revisionsfirman Deloitte skriver bland annat i sina bedömningar att kommunen inte i tillräckligt god utsträckning kommunicerat ut kommunens visselblåsarfunktion och dess syfte bland kommunens anställda och övriga intressenter. Det saknas även upprättade riktlinjer och rutiner för utredning samt uppföljning av inkomna ärenden. Deras samlade bedömning är att kommunen inte tillräckligt arbetar förebyggande med att upptäcka korruption och andra oenigheter i samband med visselblåsarärenden.

Vi Granskar ställer oss frågan om det inte är dags att gå till botten med ett antal avvikelser och händelser som på sikt kan undergräva den lokala demokratin. Om inte det här är allvarlig kritik vad är då allvarlig kritik.

Revisionsrapporten finns att läsa i sin helhet på kommunens hemsida: kommun och politik/sammanträdesportalen/kommunfullmäktige 2023 05 15/ revisionsärenden.