I MVT kan vi läsa om turerna kring den planerade konstgräsplanen på Borens IP. Beslutet dröjer på grund av att kommunen vill säkerställa naturvärden i området. Miljöfrågan med konstgräs och mikroplaster nämns inte i artikeln. En aspekt som är viktig att påpeka är det ansvar som vilar på brukaren av anläggningen och som i förlängningen kan ställas till svars för eventuella utsläpp av mikroplaster i närliggande vatten. Något som föreningar med begränsad ekonomi inte alltid är medvetna om.
När Sverige för några veckor sedan i EU:s expertkommitté röstade för att förbjuda gummigranulat på konstgräsplaner skickade det givetvis signaler. Frågan som inte är helt avgjord än, betyder att under en övergångsperiod av 8 år ska alla planer med gummigranulat bytas ut. Konsekvensen för nyanlagda planer kan man ju bara föreställa sig. I Sverige har 95% av alla planer gummigranulat och på våra breddgrader finns idag inget praktiskt fungerande alternativ. Det beror på att de alternativ som finns fryser på vintertid och orsakar både skador och en sämre funktion. Endast gummigranulat fungerar bra under vintern. Fotbollsförbundet hade önskat sig en längre övergångsperiod. Enligt Stefan Cårebo på Svenska Fotbollförbundet kommer det här att skapa problem eftersom bra alternativ inte finns framme idag.
Här står kemikalieinspektionens miljökrav och de funktionsmässiga kraven mot varandra. De flesta konstgräsplaner bedöms ha en livslängd på 10 år. Nu återstår att se hur Motala kommun agerar i en svår situation.