När Grotesco med Henrik Dorsin i spetsen framförde sången uppfattade en del inte ironin i sången. Det där med att alltid hitta någon, några eller en grupp att skylla all världens elände på. Idag skyller ett antal länder och makthavare på Nazisterna för sina egna illdåd, invandrare för allt som inte är som förr eller en viss politik för elpriser, matpriser, inflation och räntor.

I vårt Motala har ännu en detaljplan blivit överklagad och det råder olika åsikter både om själva detaljplanen, överklagandet och dess konsekvenser. I Sverige är det vår riksdag som stiftar lagar och på lokal nivå beslutar våra folkvalda om detaljplanearbete. Rätten att överklaga är en del av vårt rättssystem och de tjänstemän som har fått planuppdraget har att förhålla sig till olika lagstiftningar och vedertagna processer för förfarandet. Efter det samråd som varit i det här fallet och där olika synpunkter från civilsamhället kommit in har våra folkvalda beslutat i frågan. I fallet med den nu aktuella detaljplanen har två separata projekt drivits parallellt. Det ena är ett detaljplanearbete med syfte att möjliggöra ett område för besöksnäring/idrottscenter och det andra är ett projekt som syftar till att bygga två ishallar. I samrådet kring dessa detaljplaner har inga synpunkter eller förslag från de som berörs eller från övriga i civilsamhället beaktats. Demokratin är det enda styrelsesätt som lägger framtiden i våra händer. Demokratin måste vinnas varje dag och innebär för sin egen överlevnads skull att fler görs delaktiga i politiska beslut. Inte bara en gång vid valurnan vart fjärde år.

När nu de här detaljplanerna överklagas främst för att man i samrådet och granskningsförfarandet inte lyssnat och tagit till sig av synpunkter från civilsamhället är det en del av den demokratiska processen. När Motalas förtroendevalda för två år sedan beslutade att uppmärksamma demokratin gjorde man det utifrån ideologiska övertygelser och en tro på att demokratin är det styrelsesätt vi valt och tycker är det riktiga. I en populistisk värld är demokratin hotad från flera håll. Sverige är inte immunt mot antidemokratiska omvälvningar som vuxit sig starka i länder med populistiska partier eller politiker.  Två år efter vårt lokala uppmärksammande av demokratin dyker det upp en svans av ¨nättroll¨ och andra krafter som ifrågasätter de demokratiska spelreglerna, uttrycker åsikter om att offentlighetsprincipen inte är värd priset, vill försvåra rätten att överklaga och att det är några äldre Motalabor som stoppar all utveckling. I Sverige får vi uttrycka sådana åsikter.

Den debatt som seglar upp på sociala medier handlar inte om sakfrågan, som nu är utsatt för juridisk prövning, utan om att enskilda medborgares samhällsengagemang är av ondo och skadligt för den demokratiska processen. Nu är det viktigt att våra lokala folkvalda och deras partier tydligt går ut och markerar var de står i demokratifrågan. Öppna rum eller slutna rum? Tydliga eller otydliga agendor? Det tar ungefär fjorton månader att avveckla demokratin i Sverige om viljan skulle finnas hos en politisk majoritet. Våra system ligger vidöppna mot angrepp från personer som vill inskränka medborgarnas fri och rättigheter. De flesta auktoritära ledare i världen har en gång blivit valda i demokratiska val. Med en framtid som inte längre ter sig så ljus offras tilliten och rädslan blir dominerande. Rädslan gör även människor irrationella och möjliga att manipulera. Endast en öppen och ärlig dialog om alternativen kan utveckla vår demokrati. Endast medborgarna avgör demokratins framtid. OM EN ENDA MOTALABO AVSTÅR ATT ÖVERKLAGA EN DETALJPLAN PÅ GRUND AV RÄDSLA FÖR TRAKASSERIER OCH HOT PÅ SOCIALA MEDIER ÄR DET ETT ALLVARLIGT HOT MOT DEMOKRATIN.